Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    МКІП готує відповіді на запити УПЦ (МП) щодо розірвання оренди Києво-Печерської Лаври

    Міністерство культури та інформаційної політики планує цього тижня віддати відповідь на запит представників УПЦ (в єдності з МП) про результати роботи Міжвідомчої робочої групи. Ця група довела порушення користування майном Києво-Печерської Лаври збоку УПЦ (МП).

    Про це повідомила керівниця юридичної служби МКІП Олена Земляна, передає Укрінформ.

    «Національний заповідник «Києво-Печерська лавра», за погодженням з МКІП, попередив УПЦ (МП) щодо припинення договору про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями і майном, що є державною власністю, на підставі пункту 8.1 через недотримання умов договору про цільове використання майна або утримання його у належному стані. На тому тижні до МКІП надійшов запит від представників УПЦ (МП) про надання висновків Міжвідомчої робочої групи, які стали підставою для одностороннього розірвання договору з боку заповідника. МКІП планує цього тижня надати відповідь на цей запит», – розповіла вона.

    Водночас Земляна підкреслила, що Міжвідомча група утворена постановою Кабінету Міністрів, і у цій ситуації розпорядником інформації є не лише МКІП. Тому відомості у відповіді будуть надані лише ті, розпорядником яких є міністерство.

    За словами представниці МКІП, минулого тижня Заповідник «Києво-Печерська лавра» також отримав запит про підстави розірвання договору. Вона зазначила, що установа вже працює над складанням відповіді. За законом, у заповідника є 30 днів на підготовку відповіді, але Земляна запевнила, що зволікати з розв’язанням питання не будуть.

    Нагадаємо, 20 березня до Офісу Президента прийшли представники Синоду УПЦ (МП) на чолі з митрополитом Онуфрієм. Метою візиту вони назвали «донесення інформації». За словами представників УПЦ(МП), вони не отримували від МКІП документів на підтвердження підстав для розірвання договору на користування монастирем споруд Лаври.

    Договір про оренду приміщень Києво-Печерської Лаври укладали УПЦ (МП) та заповідник. Підставою для його розірвання в односторонньому порядку є пункт 8.1. Згідно з ним, у разі нецільового використання майна або утримання його в неналежному стані заповідник може розривати договір.

    На підставі висновків Міжвідомчої робочої групи 10 березня заповідник повідомив Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру УПЦ (МП) про необхідність звільнити державні споруди до 29 березня.

    Найсвіжіше

    Популярне