Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Єленський: «Багато вірян ходили в Лавру тому, що це Лавра, а не тому, що це Московський патріархат»

    Глава ДЕСС Віктор Єленський розповів, що багато вірян ходять до Лаври не тому, що вона є частиною Московського патріархату, а через її історичне значення.

    Він також зазначив в інтерв’ю «Укрінформу», що на Водохреща на службі були люди, які не відносяться до Михайлівського собору, і що різниці між українською православною церквою та Московським патріархатом перебільшуються.

    «Багато вірян ходили в Лавру тому, що це Лавра, а не тому, що це Московський патріархат. На Водохреща на службі було багато людей, які не поводяться і не виглядають як умовний вірянин Михайлівського собору. Було видно по тому, як вони «Господи помилуй» промовляють. Але це навіть не стилістичні відмінності, а щось навіть набагато менше», – сказав пан Віктор.

    За його словами, деколи об’єднавчі процеси йдуть непомітно, але він сподівається, що енергія, яку зараз витрачається на поборювання та з’ясування відносин, витіснить ворожнечу та справить великий оздоровчий вплив на якість церковного життя.

    «Деколи об’єднавчі процеси йдуть непомітно, навіть, для професійного ока. По Об’єднавчому соборі 2018 р. почали виникати громади, де дійсно любов терпить, як казав апостол у посланні до коринтян, не заздрить, не зловтішається і радіє правді. От як, наприклад, громада ПЦУ в Теплій Софії. Це така об’єднавча синергія. Чекаю, коли маса енергії, що зараз витрачається на поборювання, на з’ясування відносин, визволиться і це справить великий оздоровчий вплив на якість церковного життя, на богословську думку, на просвіту… Оті зустрічі священства ПЦУ та УПЦ МП, думаю, є тими краплями, що точать камінь ворожнечі, камінь, який видається нині комусь непорушним», – підсумував голова ДЕСС.

    Нагадаємо, Віктор Єленський розповів, що він запитував у кліру УПЦ (МП) чим вас тримає патріарх, який обіцяв Життя Вічне вбивцям українців. 

    Найсвіжіше

    Популярне