Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент: Не допустимо можливості РФ руйнувати лаври й красти з них цінності

    Президент Володимир Зеленський наголошує, що влада не допустить можливості Росії руйнувати українські лаври або красти з них цінності.

    Про це йдеться у вечірньому зверненні президента

    “Є цього тижня рух і на зміцнення нашої духовної незалежності. Суспільство це бачить. І я бачу схвалення українцями цих наших кроків – цілком законних. І ми продовжимо цей наш рух. Ми не допустимо, щоб у держави-терориста залишилась хоча б якась можливість маніпулювати духовністю нашого народу, руйнувати українські святині – наші лаври – або красти з них будь-які цінності”, сказав Володимир Зеленський.

    11 березня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко попередив представників УПЦ (МП) про кримінальну відповідальність у разі переміщення в інше місце з Києво-Печерської лаври музейних експонатів, зокрема мощів святих.

    10 березня Керівництво Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” повідомило про розірвання договору безоплатного користування з Свято-Успенським Києво-Печерським чоловічим монастирем УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) з 29 березня цього року. У відповідь на це, в УПЦ (МП) заявили, що не можуть виселитися з Києво-Печерської лаври, оскільки для цього “немає жодних юридичних обґрунтувань”.

    Як повідомив міністр культури Олександр Ткаченко договір з УПЦ (МП) розірвали через порушення умов користування держмайном. 36 незаконних новобудов на території Києво-Печерської Лаври виявила державна аудиторська перевірка.

    У РПЦ вже відреагували на виселення, назвавши його «апогеєм беззаконня» і «гонінням» на «канонічну Церкву».

    Найсвіжіше

    Популярне