Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Ця війна стала боротьбою України за свій цивілізаційний вибір – архиєрей УГКЦ

    Днями в Римі відбулася міжнародна конференція на тему «Війна і мир: конфлікт і культура в сучасному світі», яку організував Папський університет Реджина Апостольорум (Ateneo Pontificio Regina Apostolorum). Головною темою симпозіуму стала тема війни та конфліктів, а найголовніше — як шукати мирні та перспективні рішення, відновлюючи автентичну християнську культуру, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

    Дискусія варіювалася від теми війни в Україні, яку представив єпископ Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства владика Степан Сус до поточних критичних битв у культурі (о. Роберт Сіріко з Актона), духовності (о. Мартін Брігс), масмедіа (Майкл Міллер з Актона), у глобальній економіці (Карло Лоттьєрі), геополітиці (Джон О’Салліван), релігійно-політичній історії (Джон Пінейро з Актона), у перспективах НАТО (Андреа Джиллі), починаючи з богословсько-філософського огляду (о. Імон О’Хіггінс) і закінчуючи лекцією «як» ефективної тактики (Філіп Бут).

    Під час виступу на конференції голова Пасторально-міграційного віддіду УГКЦ владика Степан Сус сказав: «Прошу вас усіх бути голосом правди в цьому світі. Правди про те, що війна завжди є злом, але від цього зла потрібно захищатися, оборонятися, потрібно молитися і просити Божої допомоги. І якщо зло стріляє у нас ракетами, то ми маємо право ці ракети збивати. І маємо право мати чим їх збивати, щоб захистити наших людей і весь світ».

    Доповідь владики Степана була присвячена року повномасштабної війни Росії в Україні. «За цей рік росія випустила по Україні понад 5000 ракет: по містах і селах, шпиталях і пологових, церквах і монастирях, електропідстанціях і житлових будинках, дитячих майданчиках і парках», — зазначив єпископ.

    Голова ПМВ УГКЦ наголосив, що ця війна стала боротьбою за цивілізаційний вибір: Україна відстоює свою належність до європейської цивілізації і водночас ті засадничі цінності, права та свободи, що лежать в основі християнського світу. Він також зауважив, що росія, яка напала на мирну Україну і воює з лікарнями, житловими будинками, дитячими майданчиками, нищить усе людське, приречена залишитися злом в історії світу.

    «Ця війна, яка вже стала торжеством зла в цьому світі, повинна бути завершена людьми, готовими будувати теперішнє та майбутнє на взаємній повазі», — констатував голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ.

    Окрім владики Степана Суса, участь у Міжнародній конференції взяли заступник голови ПМВ о. Андрій Гах, ректор прокатедрального собору Святої Софії у м. Римі о. Марко Семеген, Надзвичайний і Повноважний посол України у Ватикані Андрій Юраш, директор Інституту релігії та суспільства УКУ Тарас Дзюбанський й інші.

    Найсвіжіше

    Популярне