Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Київщині віряни вирішили перейти до ПЦУ, але зайти до храму не могли

    Білогородка на Київщині. У червні торік громада села вирішила – переходять до ПЦУ. На зборах за – 380 із 383 присутніх. Уже у січні 2023-го завершили оформлення документів про зміну підпорядкованості релігійної громади. По тому скаргу, про буцімто незаконність переходу і голосувань, до Міністерства юстиції подали представники московських попів, які до цього правили у храмі. Однак Мінюст підтвердив – власником храму святого архістратига Михаїла – є релігійна громада Православної церкви України.

    Та на українську церкву на території храму не чекали, всі ворота були зачинені. Віряни ПЦУ ланцюги зрІзали й увійшли на свою територію.

    “12 січня повністю оформили перехід громади в держреєстратора. Малюська видав наказ, що відхилити їхню скаргу повністю Колегія мінюсту сказала що документи повністю правильні. В храм не заходили, сьогодні вирішили сьогодні щоб відслужити заупокійну молебень за полеглих всіх”, – заявила учасниця ініціативної групи за перехід до ПЦУ Лариса Литвиненко.

    При спробі зайти до святині зрозуміли – зсередини двері зачинені на засуви. Поки намагалися їх відчинити – представники московського патріархату викликали поліцію та почалася словесна перепалка. Зокрема, і щодо підпорядкування УПЦ МП російській православній церкві.

    Врешті релігійна громада ПЦУ зрізує залізяччя – і входять до свого храму. Під наглядом правоохоронців.

    Водночас, усередині перебували віряни московської церкви. Новий настоятель храму від Православної церкви України отець Василь починає службу – українською. Прибічники УПЦ (МП) не виходять і паралельно моляться – старослов’янською.

    По тому до храму зайшли й інші віряни московського патріархату. Деякі з прихильників УПЦ (МП_ наголошували – документи громади православної церкви України нібито сфальшовані, навіть ті, що з підписом міністра юстиції, а господарі храму вони. Однак ані вже колишнього настоятеля храму від московського патріархату, ані документів на підтвердження своїх слів – не було. Була дружина цього священника, але на запитання знімальної групи “5 каналу” відповідати відмовилася.

    Відправивши службу, настоятель храму ПЦУ отець Василь повідомив – віряни лишаються всередині та проведуть опис майна. Також церкву охоронятимуть.

    “Створена комісія буде проведено опис церковної утварі атрибутів є підозра що можуть вивозити утварь все що надбано громадою і зусиллями громади і старатися вивезти у Москву як вони це роблять і по монастирях”, – розповідає настоятель храму святого архистратига Михаїла Білогородки Протоієрей Василь Чупровський.

    Водночас на сторінці у Фейсбук Української православної церкви московського патріархату взялися за своє – почали писати про захоплення храму на Київщині. А ось про те, що перехід законний, традиційно промовчали. Водночас, сама УПЦ (МП) й досі підпорядковується Російській православній церкві. Про це на початку лютого повідомили у Державній службі з етнополітики та свободи совісті, провівши експертизу нового статуту УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне