Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Мова богослужіння є знаряддям, а не догмою – екзарх Вселенського патріарха

    Єрарх Вселенського патріархату, екзарх патріарха Варфоломія в Києві єпископ Команський Михаїл в ефірі Радіо-Марія прокоментував своє ставлення до церковнослов’янської мови.

    Єпископ Команський Михаїл заявив, що, коли йдеться про питання мови, він вважає церковнослов’янську мову дуже красивою та поетичною. Він відвідав богослужіння на Закарпатті, де церква співала канони, і він був зачарований звучанням старої української мови.

    «Мені дуже подобається церковнослов’янська мова. Вона дуже красива. Особливо як на Закарпатті служиться, от таке старе українське звучання і воно дуже-дуже поетично звучить. Я був на богослужінні коли на Закарпатті вся церква співає канони і це зовсім інші сприйняття мовлення…вимова така сама українська. Я не маю нічого проти церковнослов’янської мови. Але мова богослужіння – це не догмат, мова богослужіння – це знаряддя і коли говорять про мову ангельську в мене є друге запитання. Можливо воно також не досконале, я не спеціаліст в цьому. А яка мова в ангелів? Мова – це що? Коливання наших голосових зв’язок і повітря. В ангелів немає голосових зв’язок. Як вони говорять і якою мовою, можливо там є якась і своя граматика. Я це допускаю, але наразі таке питання. Тобто сказати, що церковнослов’янська це мова ангелів – це м’яко кажучи перебільшення».

    Отже, єпископ Команський Михаїл висловив свою любов до церковнослов’янської мови, але підкреслив, що мова богослужіння є знаряддям та не повинна бути догмою, і що твердження про мову ангелів є перебільшенням.

    Найсвіжіше

    Популярне