Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    У Кам’янопотоківській громаді на Полтавщині храм перейшов до ПЦУ: що кажуть парафіяни

    У селі Білецьківка Кременчуцького району релігійна громада храму Введення Пресвятої вирішила перейти з Московського патріархату до Православної церкви України, розповів Суспільному настоятель протоієрей Ігор.

    На Полтавщині це друга громада, яка ухвалила таке рішення від початку року.

    У церкві Введення Пресвятої Богородиці у селі Білецьківка Кременчуцького району звучить молитва за мир та українських військових. Релігійна громада вирішила перейти до Православної церкви України. До цього були підпорядковані Українській православній церкві Московського патріархату. Рішення підтримали парафіяни, каже настоятель.

    У Кам’янопотоківській громаді на Полтавщині храм перейшов до ПЦУ: що кажуть парафіяни
    У Кам’янопотоківській громаді на Полтавщині храм перейшов до ПЦУ. Фото: Суспільне Полтава
    “Розмови йшли з 2014-го року, але тоді це було на рівні розмов. А після 24 лютого це питання почало ставати зовсім по-іншому, а після того, як у нас трапилися Кременчук, “Амстор”, Чечелеве (обстріли – ред.), це ось зовсім поряд. Плюс наш батальйон пішов під Бахмут, і там дуже сильно їм дісталося. Питання про перехід стало вже зовсім-зовсім нагальним”, — каже настоятель храму Введення Пресвятої Богородиці у Білецьківці Ігор.

    Молитви за українських воїнів та мир влаштовують у храмі щодня, каже протоієрей.

    “Зараз іще слов’янською, але молебень вже готовий українською мовою. Поступово почнемо літературу діставати українською мовою”, — говорить настоятель храму Введення Пресвятої Богородиці у Білецьківці Ігор.

    “Дуже складно переходити на українську, немає ні книг, ні нот таких, немає нічого, поступово буде все”, — каже парафіянка храму Введення Пресвятої Богородиці у Білецьківці Надія Лопатка.

    У Кам’янопотоківській громаді на Полтавщині храм перейшов до ПЦУ: що кажуть парафіяни
    Загалом на Полтавщині з Московського патріархату до Православної церкви України перейшли 14 релігійних громад. Сім із них – від початку повномасштабної війни, каже митрополит Федір.

    “Жителі Полтавської області на 99 % хочуть бути в українській церкві, але їх стримують священники у переважній більшості, а священників стримує їхній єпископат, керівництво. Тому що керівництво цієї церкви, яка називає себе українською, насправді є частиною російської церкви в Україні. Це керівництво до недавнього часу займало таку позицію, що почекайте, хто виграє у війні. Якщо прийдуть росіяни, російська церква, вони будуть, вони заберуть храми в українських громад. Отака була позиція вичікувальна”, — говорить митрополит Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.

    “Росія на нас напала, наші воїни гинуть, і ми під російським патріархатом, це дуже невірно. У нас українська церква одна в Кременчуці була, але ми в такому віці, що не в змозі туди добиратися. Це для нас було, як свято”, — каже парафіянка храму Введення Пресвятої Богородиці у Білецьківці Валентина Багро.

    У Кам’янопотоківській громаді на Полтавщині храм перейшов до ПЦУ: що кажуть парафіяни
    Храм перейшов до ПЦУ. Фото: Суспільне Полтава
    Також 2023-го перейшла до ПЦУ громада храму Серафима Саровського у Кременчуці. Розпочали процес три тижні тому, каже настоятель.

    “Проголосували. У понеділок ми затвердили протоколи і через три дні ми вже повезли документи у військову державну адміністрацію. Фактично, тиждень зайняв сам процес. Те, що сьогодні коїться в Україні, агресія Російської Федерації, жорстокість, вбивства – не відповідає канонам і законам духовності”, — каже настоятель храму Серафима Саровського у Кременчуці Феодосій.

    У Кам’янопотоківській громаді на Полтавщині храм перейшов до ПЦУ: що кажуть парафіяни
    Храм Серафима Саровського у Кременчуці. Фото: Суспільне Полтава
    “Після переходу значно збільшився наш храм, більше стало набагато молоді. Держава-терорист, яка напала на нашу країну, вбиває дітей, жінок, нищить нашу націю. Не хочеться мати нічого спільного з цією навіть назвою російською”, — говорить парафіянка храму Серафима Саровського у Кременчуці Наталія Кожухар.

    Найсвіжіше

    Популярне