П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Волинській єпархії УПЦ (МП) намагаються не називати Росію ворогом, а росіян – окупантами

    Журналісти проаналізували десять останніх публікацій на сайті Волинської структури УПЦ (МП), що стосувалися загиблих захисників. Аналітики виявили, що в УПЦ (МП) намагаються уникати використання термінів “ворог” та “окупант” у відношенні до Росії та росіян під час написання новин на офіційному ресурсі.

    Про це повідомляє rayon.in.ua

    Цікаво, що на сайті не видно дати публікації матеріалу, а у графі «Автор» зазначено «Редактор Головний». Цей загадковий автор майстерно добирає слова, аби не назвати Росію ворогом, а росіян – окупантами.

    Зокрема у публікації «Загинув за кілька днів до Різдва: у Цумані звершили Чин похорону воїна Сергія Веремія» пишуть, що «захисник трагічно загинув за декілька днів до свята Різдва Христового».

    У матеріалі «Сиротою залишилася маленька донечка: клірики Оконського благочиння звершили Чин похорону воїна» зазначають, що «захисник загинув в наслідок важкого поранення отриманого в результаті ворожого танкового та артилерійського обстрілу».

    У тексті під заголовком «На Любешівщині клірики Волинської єпархії звершили Чин похорону захисника України» значиться, що «захисник трагічно загинув внаслідок штурмових дій з боку противника». Хто ж був тим противником, читачі мають здогадатися самі.

    У публікації «У луцькому храмі на честь Трьох Святителів відспівали загиблого захисника України» пишуть, що «загинув лучанин 22 грудня 2022 під час виконання бойового завдання щодо захисту територіальної цілісності та незалежності України».

    Нема згадки про російських окупантів й у тексті «Клірики Волинської єпархії відспівали загиблого воїна, колишнього студента ВДС Євгена Марчука». Там так само зазначають, що «захисник загинув 4 січня 2023 року під час виконання бойового завдання».

    Підбирають слова й у тексті «Без батька залишилося троє дітей: на Маневиччині клірики єпархії звершили Чин похорону загиблого воїна» – «захисник трагічно загинув 3 січня 2023 року під час виконання бойового завдання».

    Не виключення й матеріал «Війна забрала наймолодшого з трьох синів: на Рожищенщині клірики єпархії звершили Чин похорону воїна». Там пишуть, що «життя захисника обірвалося під час ворожого обстрілу від вибухів та осколків».

    У публікації «Помер у госпіталі: клірики Цуманського благочиння звершили Чин похорону захисника України» увагу акцентують на тому, що чоловік помер у лікарні. Зазначають навіть точну причину смерті – «помер 18 січня 2023 року, в результаті поліорганної недостатності, ішемії внутрішніх органів, розшарування грудної та черевної аорти».

    У тексті «Загинув у бою на Донеччині: на Маневиччині клірики єпархії звершили Чин похорону воїна» уникають уточнення, з ким же був бій та зазначають, що «захисник загинув 16 січня 2023 року під час виконання бойового завдання».

    У матеріалі «На Любешівщині клірики Волинської єпархії звершили Чин похорону захисника України» пишуть «помер захисник 23 січня 2023 року».

    Однак у жодному з десяти текстів не забули написати імен священиків, які відспівували захисників України.

    Ширшого матеріалу удостоїлися тільки випускники семінарії. Решті загиблих присвятили по чотири абзаци.

    Скріншот із сайту

    Найсвіжіше

    Популярне