Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) майже щодня втрачає дві-три парафії – релігієзнавчиня

    Українська православна Церква (в єдності з Московським патріархатом), яка незабаром може опинитися під забороною, майже щодня втрачає дві-три парафії.

    Якщо парламент піде шляхом ухвалення урядового законопроекту 8317, то перше ніж звернутися до суду та заборонити діяльність УПЦ (МП), Держслужба етнополітики і свободи совісті повинна буде видати припис щодо усунення порушень, виявлених за результатами проведення релігієзнавчої експертизи.

    Такі рекомендації вже розробляються у ДЕСС, передає “Апостроф”.

    Але судячи з позиції, яку продовжує займати єпископат УПЦ (МП), ні до яких рекомендацій там ніхто не дослухається.

    “У такому разі, думаю, почнеться шлях судових процедур, зокрема, будуть пред’являтись конкретним людям і конкретним парафіям позови за конкретні злочини. Для цього, звісно, потрібна доказова база, але там, повірте, різноманітних матеріалів вистачає. Було би добре, щоб розпочався діалог, але керівництво церкви зайняло позицію нічого не робити”, – зазначає релігієзнавчиня Людмила Филипович.

    При цьому, за словами експертів, мова йде навіть не про міжконфесійний діалог.

    “Діалог потрібен не для того, щоб об’єднатися з ПЦУ чи ще кимось. Відповідно до чинного законодавства держава не вимагає жодних об’єднань, – пояснює член експертної групи Ігор Козловський. – Держава стоїть на позиціях того, що зараз під час війни бути у зв’язках зі структурами в країні-агресорі виглядає не дуже правильно. Вони повинні не тільки на словах, але і справами показати, що вони повністю розірвали зв’язок з Москвою і дійсно вийшли на шлях автокефалії. А як вони надалі будуть розвиватись, це вже їхня справа. Для них може бути безліч варіантів, і вони могли би ними скористатися”.

    З тактичної точки зору, поза страуса, яку зайняла УПЦ МП, їй поки що вигідна, адже на будь-який поштовх держави в бік від Москви можна реагувати криками про “гоніння на віру”.

    “Але ж вічно так бути не може. Вони в ситуації, коли вимушені зробити хід. Інакше вони дочекаються, що залишаться ні з чим. Майже кожного дня від них йдуть 2-3 парафії. Якщо вони нічого не будуть робить, для них це закінчиться крахом”, – зазначає Людмила Филипович.

    Найсвіжіше

    Популярне