Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Для кримських татар питання релігії і війни украй важливе, — муфтій Рустемов

    З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну залученість кримських татар до Збройних сил України сильно зросла. Насамперед воювати пішли люди, які були змушені покинути Крим після окупації та не змирилися зі status quo.

    Про це в інтерв’ю ZN.UA розповів муфтій Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим Айдер Рустемов, передає РІСУ.

    «Коли відбувається повномасштабне вторгнення по всій території України, коли солдати вдираються у твій дім і ґвалтують дітей та жінок, люди починають усе переосмислювати», – відповів він на запитання, чи змінилась роль послідовників ісламу у війні з лютого.

    За словами муфтія, зараз набагато більше кримських мусульман бере участь у війні. Частина із них воює у спецпідрозділі «Крим» при ГУР на сході країни. Крім того, є батальйон, який складається з колишніх бійців підрозділу імені Номана Челебіджіхана.

    «Чисельності та імен командирів я не називаю навмисно, аби не наражати людей на додаткову небезпеку. Але з 24 лютого ступінь залученості кримських татар до ЗСУ та інших сил оборони значно підвищився», – заявив Айдер Рустемов.

    Говорячи про релігійний вимір для мусульман, що пішли захищати Україну, він зазначає, що це не домінуючий фактор, він важливий радше для окремих особистостей. Більше на вибір кримських татар мала вплив окупація півострова.

    «З півострова виїхали люди, які не змирилися зі status quo, кинули там своє майно та родичів, аби боротися з окупацією», – наголосив муфтій.

    Найсвіжіше

    Популярне