Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Оновлений дизайн і робота з текстами: ПЦУ випустила новий богослужбовий Псалтир

    З благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія вийшов друком богослужбовий Псалтир.

    Про це повідомило Синодальне видавничо-просвітницьке управління ПЦУ. 

    За даними укправління, нове оформлення Псалтиря, яке переплітається із загальним графічним стилем Православної Церкви України, є співзвучним з видимим стилем Церкви.
    Возможно, это изображение книга
    “Українська Церква має свій тисячолітній дизайн, який не був створений вчора, але як і українська вишиванка переплітається з образами і деталями XI ст., доповнений бароковим стилем ХVII-XVIII ст., увінчаний модерним і сучасним стилем, який є більш сприйнятним для сучасного християнина. Псалтир став першим з серії богослужбових книг, де було розроблено гнучкий й варіативний принцип художнього підходу до дизайну. Українське бароко є безумовно точкою відліку для естетичних пошуків у церковному дизайні, але якщо використовувати його без змін – для сучасного глядача це стає занадто історично і навіть дещо складно для сприйняття. Тому була необхідна більш графічна та спрощена обробка орнаментів та шрифтів, щоб дизайн виглядав більш актуально та ближче до читача. Буквиці-заставки, орнаментальні вставки та хрести перемальовані в дусі модерної динаміки зі збереженням пластики української квітучої книжкової традиції часів видань святителя Петра Могили. Саме за його служіння Українська Церква збагатила і без того свій багатий самобутній стиль. Але і в 2023 році ми не перестаємо вдосконалюватись і збагачуватись прекрасним. На заставці Псалтиря ліворуч бачимо Ковчег Завіту, праворуч – каліграфічний столик, зверху – Божественна присутність. Зроблено на кшталт хрестоподібних заставок Остромирового Євангелія. На заставці – автор псалмів богонатхненний пророк і цар Давид.
    Переклад Псалтиря – богослужбовий відредагований. Робота проведена не лише по дизайну, але й по тексту.
    Возможно, это иллюстрация (книга)
    Бог створив світ гармонійним і досконалим. І дав можливість людині – вінцю творіння, вершити і творити прекрасне. Церква Христова впродовж віків збагатилася не лише сонмом святих, але й вдосконалилась, оформилась і продовжує розвиватись зовнішньо: ми бачимо чудові храми, їх розписи та мозаїки, захоплюємось красою церковного співу, насолоджуємось церковним убранством. Християни ж окрім всього цього особливо увагу приділяли також книгам.
    У часи широкомасштабної війни росії проти України гартується не лише нація, але й з новою силою розвивається і вдосконалюється наш самобутній і прекрасний український стиль. Православна Церква України продовжує розвивати графічний стиль Київської Митрополії XI-XVII століть, яка була поневолена московською патріархією, але вирвалась з кігтів двоголового орла і воскресла знову., йдеться в дописі.
    P.S. Це сигнальний примірник Псалтиря. Про вихід друком всього тиражу буде повідомлено додатково.

    Найсвіжіше

    Популярне