Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У Луцьку постане вулиця на честь берегині Холмського образа

    Назвати вул. Менделєєва іменем Надії Горлицької – з такою пропозицією до міськради звернулася голова ГО «Союз українок» Любов Ганейчук.

    Надія Горлицька-Коробчук (1922–2006)–заслужений майстер народної творчості України, член ради товариства «Холмщина», активна союзянка, патріотка, громадська діячка. У 2000 р. передала під опіку держави, в Музей волинської ікони, безцінний Холмський образ Божої Матері, який її родина переховувала п’ятдесят літ. Ця чудотворна святиня (візантійський живопис ХІ–ХІІ ст.) – єдина з чотирьох найшанованіших на Русі, яка збереглась в Україні, є найдавнішою іконою нашої країни.

    Народилася Надія Горлицька в с. Кульно Холмського повіту (Польща) у сім’ї священника Гавриїла Коробчука. У 1945 р. депортована в СРСР. Тут, у Луцьку стала знаменитою вишивальницею, відродила унікальну і маловідому на той час техніку волинської вишивки – занизування.

    Серед багатьох відомих українців Холмщини й Підляшшя ХХ ст. науковці виокремлюють трьох членів родини Коробчуків: протоієрея Гавриїла та його дітей Надію і Лева. Душпастир боровся за права українців і відродження української церкви. Проповідував навіть у дуже важкі часи лише рідною мовою. Своїх дітей виховував у національному дусі. За це родина не раз терпіла переслідування. Зазнав мученицької смерті Лев Коробчук, теж священник (Православна церква зачислила його до лику святих).

    Нинішня вул. Менделєєва, що не мала іншої, історичної назви, розміщується неподалік храму Святителя Феодосія Чернігівського, у якому багато років був настоятелем о. Гавриїл.

    Найсвіжіше

    Популярне