Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ: Свято Стрітення Господнього– це зустріч кожного з нас із Богом

    Свято Стрітення – це свято зустрічі, зустрічі Бога. В історичному сенсі згадуємо євангельську подію, коли на 40-й день після Різдва Ісуса Христа, виконуючи тогочасний закон, Богородиця та праведний Йосиф Обручник принесли Богонемовля до храму, щоби посвятити Його Богові і віддати за Нього символічну жертву (плату).

    Про це пише ПЦУ у соцмережі.

    Земних батьків Господа Ісуса Христа на порозі єрусалимського храму зустрів праведний старець Симеон, якому «було провіщено Духом Святим, що він не побачить смерти, доки не побачить Христа Господнього» (Лк. 2: 26). Також свідком тієї історичної події стала праведна пророчиця Анна: «Прийшовши тієї години, вона славила Господа і говорила про Нього всім, хто чекав спасіння в Єрусалимі» (Лк. 2: 38). Саме тому свято це назване Стрітенням – бо воно засвідчує в особі Симеона і Анни зустріч старозавітного людства із Месією, Який ще прабатькам був обіцяний Богом як Визволитель від смерті для всіх людей.

    В ширшому розумінні Стрітення – це зустріч кожного з нас із Богом, яка відбувається в нашому серці, в нашій душі, в нашому храмі духовному.

    Свято Стрітення Господнього – одне з найдавніших. З’явилося воно в Єрусалимській Церкві близько IV cтоліття. Згодом із Єрусалиму перейшло в інші Церкви. До України звичай особливих молінь на свято Стрітення прийшов, швидше за все, з Візантії, ще з часів святого рівноапостольного князя Володимира.

    Стрітення – останнє велике свято перед Великим постом, яке завершує сорокаденний різдвяний цикл. Це свято є унікальним за своєю богослужбовою традицією, адже воно водночас присвячене прославленню і Спасителя, і Його Пречистої Матері. Серед богослужбових особливостей – Чин малого освячення води, а також Чин освячення свічок, який був запроваджений Київським митрополитом і святителем Петром Могилою у XVII столітті.

    Зустрічайте Бога у своєму серці!

    Найсвіжіше

    Популярне