П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    «Не хочу потім шкодувати, що не до кінця виконав обов’язок»: військовий капелан ПЦУ Михайло Возняк про духовну службу на фронті

    Поряд з нашими мужніми українськими захисниками, медиками та волонтерами військові капелани також сміливо тримають оборону – духовну. А на війні, як відомо, головне – міцний дух. Їхню працю важко переоцінити – військові душпастирі зміцнюють воїнів словом, в радості з ними радіють та розділяють їхнє горе.

    Священнослужитель Михайло Возняк з Незвиська, що на Городенківщині, на фронті з 2017 року, хоча розпочинав свою активну допомогу воїнам як волонтер, передає  gk-press.if.ua

    Капелан каже, що коли з допомогою поїхав у чергову поїздку на Схід, зрозумів, що потрібен військовим. На той час у Коломийській єпархії ПЦУ  о. Михайло очолював відділ по взаємодії зі Збройними Силами та правоохоронними органами. Довідався, що 10 гірсько-штурмова бригада потребує військових капеланів. Тож із благословення Преосвященного Єпископа Коломийського й Косівського Юліана Михайло Возняк прийняв для себе рішення духовно підтримувати воїнів на фронті.

    Але прийняти рішення – це половина справи. Потрібно було пройти відповідні структури й спецслужби. О. Михайла привітно прийняв заступник командира «десятки» з морально-психологічного забезпечення Даніяр Петрюк і відтоді почалося вивчення його досьє. А 3 липня 2017 р. Михайла Возняка офіційно прийняли в 10-у гірсько-штурмову бригаду, але як цивільного священника. В  серпні того ж року вперше поїхав із захисниками в сектор – Врубівку. Звідти їх перекинули на Луганщину.

    Як розповідає головний капелан бригади Михайло Возняк, їх спершу було двоє, та оскільки «десятка» – бригада досить велика й потужна, виникла потреба у більшій кількості священнослужителів. Наразі військові капелани змінюють одні одних. А торік на рівні держави прийняли закон, що капеланів прирівнюють до військовослужбовців, тож незабаром їм надаватимуть офіцерські звання.

    За словами о. Михайла, воїни раді, коли з ними військові капелани. Вони допомагають їм впоратися з емоціями, підтримують їх, намагаються, щоб посіяне зерно в душах військових давало свої плоди. «Буває так, їдемо дорогою, де висока небезпека, бачимо наших хлопців. На ходу, кому потрібно, сповідаємо і причащаємо. Також молитвою та гуманітарною допомогою допомагаємо цивільним і хворим у госпіталях. Нещодавно був у Краматорську, куди прилетіли в житлові будинки ворожі ракети «Іскандер» та С-300», – ділиться своїми думками Михайло Возняк.

    Капелан розповів, що цивільні люди по-різному ставляться до війни. Одні визначилися, що хочуть бути лише на українській землі. Іншим все одно. А треті – пристосуванці: адаптовуються і до українців, і до москальні. «Ми з цивільними часто спілкуємося. Тішить, що деякі з них починають говорити принаймні ламаною українською. Співають українських пісень, колядують, діти у вишиванках розказують вірші. Перед концертами прикрашають зали українською символікою. Прогрес є», – радіє Михайло Возняк.

    о. Михайло (крайній справа)

    Отець Михайло постійно в русі. Коли не на фронті, встигає побути на рідній парафії у Незвиську й Воронові та в гарнізонному храмі в Коломиї, де безпосередньо і дислокується «десятка». Як наголошує, старається встигати всюди, щоб потім не шкодувати, що не до кінця виконав свій обов’язок. «Буває приходжу в гарнізонний храм в 7-ій ранку, а хлопці вже свічки світять. До 8-ої відправляю Святу Літургію чи Молебень. Якщо є потреба, сповідаю. Відтак молимося з воїнами запасної роти. А потім безпосередньо з воїнами бригади. Є моменти, що військові окремо замовляють молебні за побратимів, рідних і близьких. Увечері –  Вечірня і молитва за перемогу й мир. Ось таким буває мій розпорядок дня. Найгірше, коли потрібно хоронити наших захисників», – розповідає військовий капелан.

    Окрім цього, 10 років тому Михайло Возняк разом зі священниками із села Сороки Миколою Кравчуком та його синами Арсеном і Василем та Юрієм Гушулом зі с. Молодятин створили співочий квінтет. Виступають на різноманітних концертах, підтримуючи піснею воїнів.

    о. Михайло Возняк

    За словами військового капелана, наразі вони в основному перебувають на складному Бахмутському напрямку. «Оскільки бригада гірсько-штурмова, ми там, де найгарячіше. Тому й перепадає нам найбільше. Але хлопці молодці, тримаються. Звісно, страх є завжди, та наші захисники звикають до бойових буднів. Головне – потрібно в них вірити», – розповідає о. Михайло.

    Відомо, що на війні починають вірити навіть атеїсти. Про один із таких випадків згадує і Михайло Возняк. Пригадує, як у релігійну суперечку вступили невіруючий воїн з Чернігівської області та захисник з Івано-Франківщини. О. Михайло дав їм зрозуміти, що таким чином вони не дійдуть згоди в цьому питанні. Він тоді промовив прості слова зі Святого Письма: «Спаситель сказав, хто не візьме хреста і не піде слідом за мною, той недостойний мене».

    При цьому наголосив бійцеві з Чернігівщини: «Якщо ці слова тобі колись пригодяться – добре, а якщо ні – справа твоя». Через деякий час Михайло Возняк у бліндажі служив молебень, коли той хлопчина з Чернігівщини стояв на посту. Незадовго почався артобстріл і прилітало найбільше саме туди, де він стояв. «Боєць з автомата зняв магазин, зробив собі хрест і дві години молився «Господи помилуй», бо більше нічого не знав. Відтак забіг у бліндаж і попросив чорними болотистими руками в мене хрестик. Коли я йому одягав, він весь трусився». Коли в кінці 2020 року в нього закінчився контракт, подзвонив до о. Михайла і сказав, що не знає чи він охрещений, бо не мав батьків. Так незадовго й охрестився.

    Михайло Возняк (крайній зліва)

    Щодо забезпечення, то за словами військового капелана, їх 100-відсотково забезпечують на державному рівні. Також відчутно допомагають волонтери. «Десятка» має усе найнеобхідніше: генератори, буржуйки, амуніцію. «Трохи гірше «на нулі». Адже всього із собою не візьмеш. Інколи воїни й голодні бувають, коли з окопу весь день не можуть вийти. Та вважаю, якщо людина хоче себе забезпечити вона себе забезпечить», – наголошує о. Михайло. Командування бригади старається, щоб харчування чи інше забезпечення було насамперед якісним. Якщо виявляє якісь недопрацювання, шукають іншого підрядника. Адже найголовніше, щоб воїн був ситий, одягнений і відпочилий.

    У вільний час, якого у Михайла Возняка обмаль, він займається і волонтерською діяльністю. Збирають кошти й закуповують для бригади найнеобхідніше: тепловізори, машини, буржуйки, прилади нічного бачення, міношукачі тощо. «Не все, звісно, вдається. Та намагаємося допомагати по максимуму», – наголошує військовий капелан о. Михайло.

    Найсвіжіше

    Популярне