Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    “Будемо дедалі більше віддалятися від Росії, культурно і ментально” — релігієзнавець про календарну реформу в Україні

    З 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква переходить на новий календар. Це стосуватиметься щорічних свят. Зокрема, парафіяни УГКЦ святкуватимуть Різдво 25 грудня, а Покров Пресвятої Богородиці 1 жовтня. Православна Церква України (ПЦУ) теж не виключає календарної реформи — це питання мають розглянути у травні.

    Про те, які наслідки матиме перехід на новий календар розповів Українському радіо релігієзнавець, директор ГО “Центр релігійної безпеки” Дмитро Горєвой.

    Календарна реформа це перехід на новоюліанський календар, в якому постійні свята відповідають західному сучасному календарю, пояснює релігієзнавець Дмитро Горєвой.

    Підготовка щодо впорядкування внутрішніх церковних процесів та забезпечення відповідними календарями всіх єпархій триватиме пів року. “А першого вересня ми вже перейдемо на новий календар”, – пояснює експерт.

    На перехідний період, 7 січня може залишатися і святковим днем. А от свято Покрови Пресвятої Богородиці парламент зможе перенести, якщо внесе зміни до Кодексу законів про працю, які встановлюють вихідні дні, вважає Дмитро Горєвой.

    “Сказати, що цей перехід об’єднує – важко. Є українці, незадоволені таким переходом. Але це не більшість”, – додає експерт.

    “Цей перехід матиме геополітичні наслідки. Ми будемо дедалі більше віддалятися від Росії, культурно і ментально”.

    Обговорювалося, що ПЦУ і УГКЦ варто одночасно перейти на новий церковний календар. “Я сподіваюся, що після зібрання Архієрейського собору ПЦУ в травні вони також перейдуть на новий календар”, — зауважує релігієзнавець.

    І додає: у ПЦУ раніше почалися переходи окремих парафій на новоюліанський календар. “Церкви не є однорідними, вони функціонують у різних умовах і різних суспільствах. До ПЦУ доєднуються парафії із московського патріархату, яким складніше зробити перехід на новий календар, констатує Горєвой.

    Найсвіжіше

    Популярне