Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    «З того дня ми всі змінилися»: Глава УГКЦ Святослав у Тернополі розповів про ранок 24 лютого

    Рішення Синоду УГКЦ щодо дати подальшого відзначення Різдва та інших свят в Україні оголосять вже у понеділок, 6 лютого. Цю важливу подію анонсував під час свого візиту до Тернополя Блаженніший Святослав Шевчук. Нагадаємо, Глава УГКЦ перебуває із дводенним візитом на Тернопільщині.

    Про це нагадує видання Терен. 

    У п’ятницю, 3 лютого він відвідав Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі і зустрівся зі студентами й викладачами Тернопільського національного медуніверситету.

    В актовій залі навчального закладу Блаженнішого Святослава радо зустріли ще й жителі та гості міста, парафіяльна спільнота, діти та молодь. Попередня зустріч із очільником УГКЦ відбулася у медуніверситеті ще п’ять років тому.

    Святослав Шевчук поділився своїми спогадами про ранок 24 лютого та розповів, як змінилося життя церкви з того часу.

    З того дня для нас все змінилося. Ми всі змінилися. Я пригадую події того дня, коли перед моїми очима відкрилася жахлива картина. Стоячи на сходах нашого Патріаршого собору і дивлячись на правий берег Дніпра, я бачив, як на Київ падають бомби, як кружляють російські гелікоптери, – пригадує Блаженніший Святослав.

    Відтоді Патріарший Собор Воскресіння Христового став прихистком для людей, які не могли повернутися до своїх домівок. У криптах собору щодня мешкали щонайменше півтисячі людей.

    Люди приносили і своїх домашніх тварин: котиків, песиків, папуг, хом’яків і навіть рибок. Храм перетворився на “Ноїв ковчег”, – каже Святослав Шевчук.

    Напередодні візиту вчена рада університету вирішила надати Блаженнішому Святославу звання почесного  професора медуніверситету. Почесну відзнаку вручив ректор Михайло Корда.

    Крім того, Блаженнішому Святославу від університету подарували картину. На ній Предстоятель УГКЦ зображений на фоні Почаївської лаври, яка є в оренді в УПЦ московського патріархату.

    Студенти та викладачі університету заздалегідь підготували свої запитання для Блаженнішого Святослава, на які хотіли б отримати відповіді. Зокрема, йшлося про суперечки громадськості щодо дати святкування Різдва. Предстоятель анонсував, що рішення священного Синоду УГКЦ на цю тему уже прийняте і його оголосять у понеділок, 6 лютого.

    На інші запитання присутніх Блаженніший Святослав відповісти не встиг, адже зустріч перервала повітряна тривога.

    А вже у суботу, 4 лютого, глава УГЦК відвідає Чортків, де відбудеться освячення Місійного Хреста в Катедральному собору Верховних Апостолів Петра і Павла.

    Найсвіжіше

    Популярне