Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    У Могилянці не каратимуть за російську мову: йдеться про зміну корпоративної культури

    У Києво-Могилянській академії не каратимуть за вживання російської мови. Заборона, прописана в оновлених правилах розпорядку, спрямована на те, щоб змінити внутрішню корпоративну культуру закладу.

    Про це сказав президент КМА Сергій Квіт, передає Детектор.media.

    «Це питання не покарання, а культурних змін. Сенс не в покаранні, а в тому, щоб змінювати нашу внутрішню корпоративну культуру. Ніхто не буде підслуховувати студентів, але внутрішня громадська думка буде такою, що це сприятиме тому, щоб «Могилянка» повністю була україномовним університетом», — вважає він.

    Квіт упевнений, що таке рішення вплине на ситуацію з російською мовою в університеті.

    «Ми будемо звертати увагу на мовне питання, будемо робити соціальну рекламу. Академічна конференція проголосувала одностайно, бо вважала це проблемою. Ми вважаємо, що в нашому університеті має звучати українська мова», — сказав Квіт.

    Він додав, що заборона російської мови відділена від освітнього процесу і наукових досліджень. В академії можна буде використовувати російськомовні наукові джерела, якщо вони унікальні чи якщо вони стосуються вивчення сучасних процесів у Росії та її політиці.

    «Ми бачимо, що є проблеми у вищій освіті України, коли викладачі читають курси по 25 років, використовуючи ті самі радянські джерела. Це неприйнятно. Якщо вони справді унікальні, то можна використовувати, якщо немає аналогів українською або англійською», — пояснив Квіт.

    Він запевнив, що університет повністю готовий до можливих судових позовів у звʼязку з новими правилами.

    У суботу, 28 січня стало відомо, що в Києво-Могилянській академії студентам, викладачам та адміністрації заборонили використовувати російську мову в межах університету.

    Найсвіжіше

    Популярне