П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Мінкульт дозволив демонтувати пам’ятник радянському генералу Ватутіну. Остаточне рішення — за КМДА

    Експертна комісія Міністерства культури та інформаційної політики рекомендувала Київській міській державній адміністрації демонтувати пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну.
    Про це повідомила пресслужба відомства.

    Так, 25 січня у Міністерстві відбулося засідання експертної комісії щодо подальшої долі пам’ятників радянських і російських діячів у Києві.

    Там рекомендували КМДА демонтувати пам’ятник Ватутіну, перенести його та визнати об’єкт таким, що відповідає критеріям і ознакам пам’ятки монументального мистецтва.

    «Демонтувати монумент можна й до ухвалення рішення МКІП з урахуванням його чинного статусу щойно виявленого обʼєкта культурної спадщини», — зазначили у відомстві.

    Але уточнили, що в такому разі демонтаж і перенесення потребують виготовлення проєктної документації. Однак чинним законодавством погодження такої документації Міністерством не передбачено. Тому справа повністю за КМДА.

    Крім того, демонтувати монумент можна після його вилучення з Переліку щойно виявлених обʼєктів, яке відбувається розпорядчим актом місцевого органу охорони культурної спадщини. У такому разі це можна зробити без проєктної документації, на підставі рішення КМДА про його переміщення.

    Відомство рекомендуватиме КМДА взяти пам’ятник на облік як музейний предмет та перемістити його до музейного фонду. Таким місцем зберігання може стати, до прикладу, музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році» (село Лютіж Київської обл.), оскільки на Лютізькому плацдармі розташовувався командний пункт Ватутіна.

    Ватутін — генерал армії Радянського Союзу. Український інститут національної пам’яті включив Ватутіна у список осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації Голодомору і політичних репресій.

    Пам’ятник Ватутіну споруджений над його могилою в Маріїнському парку в Києві. Це твір скульптора Євгена Вучетича.

    Пам’ятник мав охоронний статус і раніше. Монумент був взятий на облік наказом Головного управління охорони культурної спадщини КМДА від 6 квітня 2010 року та набув таким чином статусу щойно виявленого обʼєкта культурної спадщини.

    Найсвіжіше

    Популярне