Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні Хрещенський Святвечір

    Навечір’я Богоявлення (Хрещенський Святвечір) – час приготування до великого свята Хрещення Господнього. Навечір’я означає переддень церковного торжества. Різдвяний та Хрещенський святвечори є дуже схожими за богослужінням, адже до кінця ІV століття святкування Різдва Христового і Богоявлення звершувалося в один день. В цей час святкування події Різдва Христового було виокремлене і перенесене на інший день з метою підкреслити значення народження по плоті Сина Божого та викоренити язичницький звичай поклонятися сонцю, як богу.

    За благочестивою церковною традицією віряни сьогодні дотримуються посту та беруть участь в богослужіннях, повідомляє ПЦУ.

    У цей день, після Божественної літургії за чином святителя Василія Великого, священнослужителі звершують особливий чин Великого освячення води. Згідно з церковним уставом цей чин звершується як у Хрещенський Святвечір, так і в самий день свята Богоявлення. Освячена вода є носієм благодаті Божої та великою святинею (грецькою – агіасма). Повернувшись із храму, вірні окроплюють святою водою власні оселі та рідних, споживають її з вірою на зцілення душевних і тілесних хвороб.

    Згодом вся родина сідає за стіл до святої вечері. У ці дні люди навідуються одне до одних, аби привітати зі святом, зокрема через щедрівки та колядки звіщають про радість свята. Проте в цьому році через пандемію ці відвідини не будуть такими масовими.

    Дорогі брати і сестри, просімо у нашого Спасителя благословення для кожного з нас. Нехай Небесний Отець заради жертви Сина Свого, силою благодаті Духа Святого дарує всім нам духовну силу та відвагу. Плекаймо рідні традиції та звичаї. І нехай в цей особливий вечір вас зігріє любов рідних і близьких людей!

    Найсвіжіше

    Популярне