П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    За участі делегації ПЦУ відбулася інтронізація нового предстоятеля Церкви Кіпру

    Вперше делегація автокефальної Православної Церкви України взяла участь у заходах з нагоди інтронізації новообраного предстоятеля Церкви-Сестри. До делегації входили її глава митрополит Вінницький і Барський Симеон, архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, протоєрей Василь Лило, миряни Юрій Матчук і Роман Титикало.

    На запрошення Блаженнійшого архиєпископа Нової Юстиніани і всього Кіпру Георгія III та з благословення Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія делегація ПЦУ на чолі з Головним секретарем Священного Синоду митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном 6 січня 2023 р. ввечері прибула до м. Нікосії, Кіпр, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    7 січня, в день святкування Різдва Христового, з благословення архиєпископа Георгія відбулося служіння Божественної літургії в давньому кафедральному соборі Архиєпископії на честь апостола Іоана Богослова українською мовою для місцевої української громади. На богослужінні також молився посол України Руслан Німчинський.

    Звершували літургію митрополит Симеон та отець Василь Лило і отець Димитрій (від Архиєпископії). Співав архиєпископ Євстратій. На запричасному стиху було виголошене Різдвяне послання предстоятеля ПЦУ.

    Після літургії делегацію з України у офіційній резиденції прийняв Блаженнійший архиєпископ Георгій. Від імені Блаженнійшого митрополита Епіфанія митрополит Симеон передав йому найтепліші вітання з нагоди обрання та інтронізації, а також подарунки.

    В тривалій дружній розмові архиєпископ Георгій відзначив, що мужність українського народу в захисті Батьківщини є великим натхненням. Він запевнив у своїй молитві за Україну та братній любові до її Помісної Церкви.

    Архиєпископ сказав багато гарних і теплих слів про нашу Церкву і Україну. Зустріч тривала більше ніж одну годину.

    Після спілкування учасники делегації помолилися у крипті нового кафедрального собору на честь апостола Варнави біля гробу спочилого попереднього предстоятеля архиєпископа Хризостома II.

    8 січня 2023 р. ранком у неділю члени делегації молилися і причащалися під час Божественної літургії у соборі ап. Варнави, яку очолював архиєпископ Критський Євгеній. За грецькою традицією інтронізації вона відбувається окремо від літургії, яку звершує не предстоятель, а обрані єрархи.

    Після богослужіння у резиденції архиєпископа Кіпру відбувся сніданок для єрархів, які прибули на торжество та членів делегацій з інших Церков-Сестер.

    О 16 годині у кафедральному соборі ап. Варнави розпався урочистий молебень та церемонія інтронізації новообраного предстоятеля Церкви Кіпру Блаженнійшого архиєпископа Нової Юстиніани і всього Кіпру Георгія III. Митрополит Симеон, Головний секретар Священного Синоду Православної Церкви України, як очільник офіційної делегації, представляв Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія та ПЦУ.

    У події взяли участь представники Вселенського Патріархату, особисто предстоятель Церкви Греції Блаженнійший архиєпископ Афінський і всієї Еллади Єронім ІІ, делегації Патріархатів Александрії, Антиохії, Єрусалиму, Румунії та Болгарії, Церкви Албанії, автономної Естонської Церкви. Були присутні очільники влади Кіпру, представники дипломатичного корпусу, Католицької Церкви та інших християнських Церков, Всесвітньої Ради Церков.

    Після завершення інтронізації та урочистих промов у резиденції архиєпископа відбулося вітання його з обранням. Далі для офіційних делегацій та почесних гостей відбулося прийняття, на якому митрополит Симеон виголосив вітальне слово:

    «Блаженнійший архиєпископе Нової Юстиніани і всього Кіпру владико Георгію!

    Сьогодні, коли з волі Божої та за обранням Церкви Кіпру Ви були поставлені на Архієпископський Престол, ми, як представники Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія та Православної Церкви України прибули на Ваше запрошення, щоби розділити радість та засвідчити, що ми єдині у Христі.

    Вчора, під час нашої теплої зустрічі та розмови Ви, Блаженнійший, нагадали про слова Писання, що Церква – це одне тіло. Тому покликання кожного християнина – співстраждати з тими, хто страждає, і разом радіти з тими, хто радіє.

    З Ваших вуст ми почули теплі та люблячі слова підтримки для українського народу, який зараз страждає від російської агресії, від несправедливої війни, яку нав’язав нам північний сусід, бажаючи знищити нашу ідентичність, страждає від окупації частини нашої Батьківщини. І Ваш спочилий у Господі попередник, святої пам’яті Архієпископ Хризостом ІІ, з яким я мав можливість спілкуватися незадовго до його упокоєння, і Ви, Блаженнійший, показуєте приклад справжньої християнської любові, бо Ви відчуваєте наші страждання, як свій біль. Від Церкви України і від нашого народу ми дякуємо Вам, дякуємо Церкві Кіпру та кіпріотам за молитви, за допомогу, за братню любов, яку ми бачимо і відчуваємо.

    В нашому народі кажуть, що коли хтось розділяє біль ближнього, то цей біль полегшується і зменшується, а коли хтось розділяє радість ближнього, то ця радість примножується. Тому ми подолали далеку і складну в умовах війни дорогу, щоби на Ваше запрошення і з благословення Блаженнійшого Митрополита Епіфанія представляти тут нашого Предстоятеля і Церкву України та розділити з Вами і Церквою Кіпру радість. Наше братнє спілкування, наша молитва, та любов, яку ми відчули в словах і діях Вашого Блаженства, свідчать, що ми – справді єдині у Христі, єдині як Церква Божа. І які би спокуси не з’являлися, ніхто не може зруйнувати ту єдність, яку Бог будує через любов.

    В день Вашої інтронізації на престол Архієпископа давньої і апостольської Церкви Кіпру приміть від імені Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України владики Епіфанія, від нас – його представників на цьому торжестві та від всієї Церкви України сердечні вітання та побажання многих і благословенних літ служіння, міцного здоров’я та успіхів у всіх добрих справах. Нехай через Ваше служіння примножиться слава Божа і слава давньої апостольської Церкви Кіпру.

    На многії літа, Блаженнійший владико! Іспола еті, деспота!»

    Архієпископ Георгій тепло подякував за вітання та ще раз підкреслив важливість нашого усвідомлення себе як єдиного Тіла Христового – Церкви. Він побажав всіх благ Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію та ПЦУ і миру для України.

    Найсвіжіше

    Популярне