П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    ФЕЙК: Оголошення Київської єпархії ПЦУ про повторне хрещення парафіян УПЦ

    У мережі поширюють оголошення нібито Київської єпархії Православної Церкви України. У ньому йдеться про те, що всі обряди хрещення, проведені священниками Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом), будуть скасовані, і можна записатися на повторне хрещення у ПЦУ.

    Однак це оголошення несправжнє. У ПЦУ вказують, що не проводять повторні хрещення та не схвалюють таку практику, передає “Вокс Україна”.

    1 грудня 2022 року Володимир Зеленський підписав указ про введення у дію рішення РНБО України «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». В указі йдеться про внесення на розгляд законопроєкту про заборону діяльності в Україні російської православної церкви та пов’язаних із нею релігійних організацій. Через декілька днів після публікації цього указу російські ЗМІ поширили фото нібито оголошення ПЦУ про скасування обрядів хрещення священиками УПЦ.

    VoxCheck звернувся по коментар щодо оголошення до пресслужби ПЦУ. У відповіді пояснили, що у ПЦУ не проводять перехрещування і загалом не схвалюють цю практику. “Це груба богословська помилка, порушення канонів і важкий гріх. Натомість стосовно наших вірян представники Московського патріархату почасти мають таку практику”, — заявили у пресслужбі.

    Пресслужба ПЦУ також надала посилання на циркуляр митрополита Воскресенського Діонісія, який керує справами Московської патріархії, про перехрещування вірян так званих “розкольницьких спільнот”. До цих спільнот Російська православна церква (РПЦ) зараховує ПЦУ, Українську автокефальну православну церкву (УАПЦ), УПЦ КП, а також “різновидності так званої “істинно православної Церкви”, мирян яких не вважає за християн.

    Найсвіжіше

    Популярне