П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У селі біля Почаєва Різдво святкуватимуть 25 грудня

    У селі Лосятин, що за 4 кілометри від Почаєва, святкуватимуть Різдво 25 грудня. Жителі розповіли Суспільному, що не хочуть відзначати народження Христа в один день із окупантами. Святкувати за новим стилем парафію переконав священник ПЦУ, історик Василь Хоміцький.

    За його словами, для села це – “маленька революція”.

    “Готуємося до Рідзва 25 грудня, тому що в Святому Письмі написано, що літочислення почалося після народження Ісуса Христа. І якщо ми сприймаємо 1 січня Новим роком, то мусимо сприйняти 25 народженням Ісуса Христа”, – каже жителька села Лосятин Тетяна Сухомлин.

    Зараз у жінки мешкають переселенці з Гуляйполя Запорізької області. До церкви родина Тетяни йде з ними. Різдво 25 грудня цього року вони святкуватимуть вперше.

    “Ми приїхали здалека, тут для нас нові звичаї. Але будемо все робити, щоб відсвяткувати, як сказано в Святому Письмі, 25 грудня”, – розповіла переселенка Галина Штепа.

    Святкувати Різдво за новим стилем парафії запропонував священник Василь Хоміцький. Він також викладає історію та щомісяця готує наукові статті. Одна з них була присвячена календарям. Священник розповів, прочитав її своїм парафіянам, як тільки побачив, що Синод ПЦУ схвалив святкування у грудні.

    “Приблизно 100 років тому ми мали подібну ситуацію. Тоді УНР прийняла рішення перейти на Григоріанський календар. Так само були люди, які казали: “Не на часі! Як ми будемо святкувати? Ми до цього часу звикли!”, але ми не звикли помирати.”

    За його словами, люди одразу відгукнулися та підтримали цю пропозицію. Кажуть, не хочуть святкувати Різдво разом з окупантами.

    “Вони нам тільки біду принесли. Кров річкою тече,” – каже жителька Лосятина Надія.

    Аби впевнитись, що всі прихожани підтримують нововведення, Василь Хоміцький також провів голосування.

    “Це, ніби революція. І може бути таке, що нині кажуть, а через 5 хвилин: “Ні-ні, я так не буду казати”. Церква то не є дитячий садок. Треба рішення приймати свідомо і за них треба нести відповідальність. Тому ми одразу таке оформили і маємо 127 підписів в цьому протоколі. Синод цього не вимагає. Синод вимагає після Богослужіння надати інформацію про кількість людей для того, щоб прийняти рішення стосовно календарної реформи”, – каже настоятель Церкви Святого Архистратига Михаїла ПЦУ.

    Синод також зобов’язує провести Різдвяне Богослужіння і 7 січня, розповів Василь Хоміцький. За його словами, про зміну дат інших святкувань поки не йдеться.

    Тим часом церкву чепурять до 25 грудня, а хор уже наспівує колядки.

    Загалом на Тернопільщині, окрім Лосятина, є ще три парафії, які вирішили святкувати Різдво в грудні: в Скалаті, Буцневі та Трибухівцях.

    Найсвіжіше

    Популярне