Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Маріуполі росіяни вивезли на сміттєзвалище всі підручники української мови та літератури

    У тимчасово захопленому російськими військовими Маріуполі всі підручники української мови та літератури загарбники вивезли зі шкіл на сміттєзвалище.

    Про це повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко та опублікував відповідну фотографію з міста, передає Укрінформ.

    «Сьогодні за наказом гауляйтерів усі підручники української мови та літератури було вивезено зі шкіл прямим ходом на сміттєзвалище. Навіть не заморочилися з макулатурою. Короткий шлях. Кожен директор прозвітував особисто. Кожному повідомлено: якщо знайдуть – підвал мгб («министерство госбезопасности») чекає», – написав Андрющенко.

    Він нагадав, що після вивчення документів «управління освіти» окупаційної адміністрації стало відомо, що першочергово перед початком навчального року загарбники планували не забороняти українську, планували один урок української мови та літератури на тиждень, і навіть надрукували підручників, які цілком як з совєтських часів, та завезли по школах.

    «Потім раптом вектор було змінено, і одразу після проведення псевдореферендуму українську виключили з програми школи. Але й цього виявилось замало. Бо кожна школа зберігала підручники – потенційну гуманітарну бомбу», – розповів радник мера.

    І підкреслив, що наразі у Маріуполі відбувається геноцид українців і «не зупиняється ані на хвилину».

    Найсвіжіше

    Популярне