Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Буде дві служби: у церкві на Черкащині пояснили, коли святкуватимуть Різдво

    Понад 600 смілян проголосували за святкування Різдва 25 грудня. Тож парафіяни храму Святої мучениці Євгенії відзначатимуть його за новоюліанським календарем, розповів Суспільному настоятель храму протоієрей Богдан Степчук.

    Йдеться тільки про святкування Різдва Христового, решту церковних свят і далі відзначатимуть за юліанським календарем, пояснив Митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

    “Ми не переходимо на новий календар. Священний синод дав дозвіл провести згідно з новоюліанським стилем лише святкування Різдва Христового, не чіпаючи в жодному разі інші свята, інші дати церковного календаря. Це для того, щоб виявити реальну потребу і готовність суспільства поступово робити кроки до переходу на новий календар”, — розповів священник.

    Про календарну реформу у Православній церкві України будуть думати тільки за умови, що її підтримають більшість вірян, додав митрополит.

    А поки в церкві відбудуться дві святкові служби, пояснив протоієрей Богдан Степчук:

    “Різдво 7 січня ніхто не скасовував, бо воно залишається за юліанським календарем. Тому цьогоріч будемо святкувати Різдво двічі”.

    Подружжя Олега та Ліни Козятинських відвідує храм святої мучениці Євгенії від дня його заснування. Приходити щонеділі не завжди виходить, зазначила пані Ліна, та звертатись до настоятеля, з її слів, доводилось не раз:

    “Нам подобається атмосфера саме у цьому храмі, нам доводилося звертатися і з особистими проблемами, і нам дуже допомогли”.

    Коли серед жителів Сміли проводили опитування, за яким стилем вони б хотіли відзначити Різдво Христове, у родині Козятинських сумнівів не було.

    “Ми готові до того, щоб переходити на загальноєвропейську традицію, повертатися до святкування 25 грудня, як це робить увесь цивілізований християнський світ. Я думаю, що це питання часу”, — пояснила пані Ліна.

    Олег Козятинський розповів: такі свята вони відзначають у родинному колі:”Завжди такі свята ми зустрічаємо з батьками, накриваємо гарний стіл, ставимо на нього 12 страв. Намагаємося дотримуватися правил”.

    Перед опитуванням парафіянам протягом місяця пояснювали, чому відзначати день появи на світ Христа варто у грудні, розповів протоієрей Богдан Степчук:

    “Були такі люди, що хотіли, були такі, що не хотіли, сперечалися. Ми все роз’яснювали. Зрештою, щоразу ставало все більше тих, хто був за 25 грудня”.

    Парафіяни храму святої черниці-мучениці Євгенії святкувати Різдво зможуть у новозведеній церкві.

    До свята завершити ремонт повністю не вдасться, додав протоієрей, та в планах — через місяць електрифікувати храм, аби на святковій різдвяній службі віряни не мерзли

    Найсвіжіше

    Популярне