П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    Перехід з УПЦ (МП) до ПЦУ: як триває процес на Чернігівщині

    Загалом за майже чотири роки з часу отримання Томоса до ПЦУ перейшли до 20 громад. Цей процес продовжився й після повномасштабного вторгнення РФ.

    Про це у інтерв’ю Суспільному розповів архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій

    “Деякі парафії без священників переходять. Священники залишились в підлеглості російській церкві. Низка парафій зі священниками. Це був їх свідомий вибір, свідомий вибір громад. Вони проводили збори. Одна громада під Черніговом, там, де окупанти влаштували безпосередньо в храмі свій військовий штаб і склад своєї зброї. То там відбулися збори й громада… Священник залишився в МП, а громада практично повністю за виключенням двох-трьох осіб проголосувала за те, щоб перейти до ПЦУ. На Менщині щонайменше чотири громади таких є, які вже завершили процес. На Бахмаччині такі громади є”.

    На думку архієпископа, повномасштабне вторгнення пришвидшило процес переходу парафій з УПЦ (МП) до ПЦУ.

    “Таких громад безперечно стало більше. Тому що люди стали краще розуміти, що відбувається. Вони стали краще розуміти роль МП інституційно. Що це не просто якийсь випадковий погляд там якогось конкретного священника, чи якоїсь конкретної монашки, а це інституційна політика просування наративів «руського міра»”.

    Владика Євстратій вважає, що обшуки СБУ на територіях парафій УПЦ (МП) більше схиляють парафіян до переходу в ПЦУ.

    “Це стосується в першу чергу вірян. Я це бачу по богослужінню в храмі Святої Катерини. Я бачу парафіян, які мені не знайомі. Тому що майже за 11 років служіння в соборі Святої Катерини, коли я бачу нові обличчя. При чому, це люди, по яких видно, що вони не просто прийшли до храму, а що вони знаються на богослужінні, знаються на тому, як поводитися в храмі. І для мене очевидно, що це люди, які раніше були в храмах, які є тут в Чернігові МП”.

    На питання чи простіше парафіянам переходити з УПЦ (МП) до ПЦУ в селах, аніж у містах, Євстратій відповів, що перехід окремих парафіян та цілих громад відрізняється.

    “Тут є дві сторони – одна сторона, це те, що стосується власне громад, власне вірян. Багато вірян відходять. Там, де є альтернатива, що можна піти або в той храм, або в той, то люди вже обирають ногами. Відповідно відбувається концентрація прихильників МП в тих громадах, які залишились. Тобто ті люди, які прихильні до української церкви, але ходили до храмів МП, вони полишили їх, і пішли до наших храмів. А залишилися ті, які більше переконані саме в правильності УЦП (МП). І тому виникає парадоксальна ситуація, що в умовах війни у храмах УЦП (МП) промосковських настроїв стає нібито більше. Тому що вони стають більш концентровані”.

    Владика Євстратій спілкувався з настоятелем кафедрального собору Святої Катерини отцем Романом Кінником, і він теж стверджує, що на службах є досить багато людей, які прийшли з храмів МП.

    “Це одна частина цього процесу, коли, умовно кажучи, голосують ногами. Інша частина, це коли цілі громади переходять. І це теж залежить від настрою вірних, від настрою священника. Ми для всіх відкриті. Наше гасло незмінне від самого початку ПЦУ – «Наші двері, наші серця відкриті для всіх!»”.

    За даними Державної служби з етнополітики та свободи совісті, в Україні зареєстровано майже 5 200 парафій Православної Церкви України, водночас УПЦ – понад 9 100. У Чернігівській області УПЦ (МП) має 367 парафій, а ПЦУ – 85, тобто парафій УПЦ на Чернігівщині досі приблизно в чотири рази більше, ніж Православної Церкви України.

    Своєю чергою владика Євстратій вважає, що в Україні громад ПЦУ та УПЦ (МП) приблизно порівну — по 7 000.

    “Чому? Тому що хоча де-юре УПЦ нібито продовжують підпорядковуватись громади на окупованих територіях, але де факто вони вийшли з підпорядкування Києва та увійшли у пряме підпорядкування МП. Тобто перепідпорядкувалися Кірілу Гундяєву”.

     

    Найсвіжіше

    Популярне