Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ про сьогоднішнє свято: Просімо у молитвах святого апостола Андрія і надалі бути нашим заступником

    Андрія – одне з найбільш шанованих свят українського народу. Відзначається воно 13 грудня, в день вшанування пам’яті святого апостола Андрія Першозваного, якого, окрім усього іншого, шанують як основоположника Церкви Христової на прадавніх українських землях. Що ми знаємо про цього святого?, – цікавиться ПЦУ у своїх читачів у соцмережах.

    Жив він в часи земного служіння Господа нашого Ісуса Христа. Хоч походив з північної частини Палестини, але носив ім’я грецького походження Ἀνδρέας, що в перекладі означає «мужній».

    Був простим рибалкою, не мав власної родини, на відміну від свого брата Симона (якого пізніше Господь Ісус Христос назвав Петром). Андрій цікавився духовними питаннями, а тому, коли Іоан Предтеча, Хреститель Господній, проповідував на берегах Йордану, святий Андрій пішов за ним, сподіваючись знайти в нього відповіді на свої питання. А коли Сам Христос прийшов на Йордан, щоб охреститися від Іоана, тоді й розпочався шлях Андрія як учня Господнього.

    Називають його Першозваним, бо Андрій раніше від інших пішов за Христом і був серед перших, кого покликав Спаситель: «Проходячи ж біля моря Галилейського, Він побачив двох братів: Симона, що звався Петром, і Андрія, брата його, які закидали сіті в море, бо вони були рибалками. Та й каже їм: ідіть за Мною, і зроблю вас ловцями людей. І вони зараз же, покинувши сіті, пішли за Ним» (Мф. 4: 18).

    Апостол Андрій невідступно супроводжував Господа Ісуса Христа упродовж всього Його земного служіння, удостоївся бачити Господа після воскресіння і бути присутнім під час Його вознесіння. А після зішестя Святого Духа на учнів Христових святий апостол Андрій пішов із проповіддю у Скіфію – землі, на яких пізніше виникає наша Русь-Україна.

    Андрій Першозваний навертав до Христа людей, які жили у Причорномор‘ї, – про це є свідчення давніх християнських письменників, істориків. За Переданням, завершуючи свою місію, апостол дійшов до Дніпра та пристав біля Київських гір, де пророкував, що на них засяє благодать Божа та з’явиться велике місто із багатьма церквами. Його пророцтво справдилося, адже на цих горах пізніше виріс золотоверхий Київ.

    Київський собор 1621 року, у часи відродження Української Православної Церкви після років гонінь, ствердив апостольське походження християнства на українських землях. У соборній постанові сказано: «Святий Апостол Андрій – перший архієпископ Константинопольський, патріарх Вселенський і Апостол Український. На київських горах стояли ноги його, і очі його Україну бачили, а уста благословляли, і насіння віри він у нас насадив. Воістину Україна нічим не менша від інших східних народів, бо і в ній проповідував апостол».

    Здавна наші славні предки шанували пам’ять апостола Андрія. Молодший син князя Ярослава Мудрого, Всеволод, у хрещенні отримав ім’я Андрій. У 1086 році він заснував у Києві Андріївський монастир. Дочка Всеволода, Іоанна спеціально відвідувала Константинополь, щоб зібрати відомості про місію апостола на наші землі. Як стверджують дослідники, у Києві в Успенському соборі Києво-Печерської лаври віками зберігався пояс апостола Андрія – його довжина була одиницею вимірювання для зодчих майже до XVII ст.

    Тож сьогодні, вшановуючи пам’ять першого наставника нашого народу в християнській вірі, просімо у молитвах святого апостола Андрія і надалі бути нашим заступником: «Святий апостоле Христовий Андрію, моли Бога за нас!».

    Найсвіжіше

    Популярне