Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Соціолог пояснив чому віряни УПЦ (МП) відчувають сором

    Якщо колись вірян, які вказували, що належать до конфесії УПЦ МП, було 30%, то після повномасштабного вторгнення Росії станом на сьогодні таких лише 2%, розповів у інтерв’ю НВ директор Соціологічної групи Рейтинг Олексій Антипович. За його словами, люди можуть ходити до цієї церкви, але соромляться її.

    Антипович розділяє поняття УПЦ МП та парафія (громада) УПЦ МП. Він пояснює, що остання — це звичайні віряни, які ходили в цю церкву, бо вона до них ближча або ж їм там подобався конкретний священник.

    «У них справді десь там вже, можливо, є прокачані УПЦ МП настанови про неканонічність ПЦУ, є в них певні усталені релігійні цінності, щось ще можна називати. Але ж це не стосується ситуації, коли предстоятель їхньої церкви говорить проросійські речі, по суті є російським агентом під час війни і був ним до того, просто ми закривали на це очі», — заявив Антипович.

    Він пояснює, що значне зменшення тих, хто на запитання «До якої церкви ви належите?» вказували УПЦ МП, не означає, що ці люди припинили ходити до цих храмів.

    «Але вони соромляться цієї церкви, або навіть щиро вірять що ходять в ПЦУ і називають нам в соціології саме ПЦУ. Тому, якщо ця московська церква не зміниться, не змінить предстоятеля, не вийде вже тут і зараз з підтримкою України і українського народу, з засудженням патрона свого Кіріла, то вірянин не буде відносити себе до цієї церкви більше ніколи…. про ніякі протести вже не буде йти мова, бо ідеологічних УПЦ МП на сьогодні — 2%», — вважає соціолог.

    Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав рішення РНБО про заборону релігійних організацій, пов’язаних з росією.

    Найсвіжіше

    Популярне