Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Шість громад ПЦУ у Житомирі святкуватимуть Різдво Христове 25 грудня

    У Житомирі декілька релігійних громад Православної Церкви України ухвалили рішення про святкування Різдва Христового 25 грудня.

    Протягом листопада, відповідно до рішення Священного Синоду Православної Церкви України від 18 жовтня 2022 року «Про можливість звершення богослужіння на честь Різдва Христового за Новоюліанським календарем 25 грудня 2022 р.», в Житомирі у релігійних громадах провели збори та опитування щодо даного питання, повідомляє Житомирсько-Овруцька єпархія ПЦУ.

    Рішення про святкування Різдва Христового 25 грудня та в майбутньому повний перехід на Новоюліанський календар вирішили шість релігійних громад:
    1) Свято-Михайлівський кафедральний собор (м. Житомир, вул. Київська, 18);
    2) Свято-Володимирський кафедральний собор (м. Житомир, Майдан Польовий, 3);
    3) Свято-Юріївська (козацька) парафія (м. Житомир, вул. Чуднівська, 102);
    4) Свято-Пантелеймонівський храм (м. Житомир, вул. Червоного Хреста, 3 – територія Комунальної установи “Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського”);
    5) Свято-Георгіївський храм (м. Житомир, вул. Івана Сірка, 54);
    6) Капличка святителя Миколая (м. Житомир, вул. Вітрука, 11 – територія ТТУ).

    Чотири релігійні громади Православної Церкви України в Житомирі прийняли рішення про святкування свята Різдва Христового 7 січня 2023 року, але більшість цих громад підтримують в майбутньому повний перехід на Новоюліанський календар.

    Також три релігійні громади планують найближчими днями провести збори та опитування щодо святкування.

    Нагадуємо, що в даному випадку розглядалась можливість святкування свята Різдва Христового цього року 25 грудня, а не сам перехід на Новоюліанський календар, тому відповідно до рішення Священного Синоду, у разі звершення такого богослужіння його учасники в цей день звільняються від обмежень посту. Починаючи з 26 грудня 2022 року до 6 січня 2023 року продовжується різдвяний піст, а з 7-18 січня різдвяний цикл богослужінь, який називається святками, згідно діючого церковного календаря та богослужбових вказівок.

    Найсвіжіше

    Популярне