Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Німеччині перейменували вулицю, де консульство РФ, на честь екс-в’язня Бухенвальду, вбитого Росією в Харкові

    Вулицю Турмгутштрассе у Лейпцигу (Німеччина), де розташоване консульство РФ, перейменували на честь Бориса Романченка, що загинув цьогоріч у Харкові під час російських обстрілів, повідомляє Jewish News.

    Борис Романченко народився на Сумщині, пережив Голодомор, у 1942 році, у віці 16 років, був відправлений як остарбайтер у Дортмунд, працював у шахті. Біг, був відправлений до концтабору Бухенвальд, потім до Дора-Міттельбау, а в березні 1945 року — до Берген-Бельзену, на момент прибуття в який важив лише 39 кілограмів. Під кінець війни німці хотіли знищити всіх в’язнів табору, але 14 квітня 1945 року на територію Берген-Бельзена увійшли союзні війська.

    Після Другої світової війни Борис Романченко займався збереженням пам’яті про злочини нацизму. Він був віце-президентом Міжнародного комітету колишніх в’язнів Бухенвальда від України.

    18 березня 2022 року Борис Романченко загинув внаслідок влучення російського снаряда у своїй квартирі у Харкові, у районі Північної Салтівки, що зазнала найбільших руйнувань та бомбардувань. Йому було 96 років.

    Найсвіжіше

    Популярне