Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія використовує релігію і ще п’ять інструментів пропаганди у війні з Україною

    Задовго до повномасштабного вторгнення російські провладні ЗМІ почали готувати росіян до геноциду українців. Спочатку обережно, згодом — прямим текстом. Українців роками називали «нацистами», «фашистами», «бандерівцями», «хохлами» та «укропами». Згодом почали лунати прямі заклики до вбивств. У майбутніх судах над причетними до цього росіянами все це можна буде кваліфікувати як міжнародний злочин — «підбурювання до геноциду». Однак щоб його довести, необхідно аналізувати не лише зміст слів, але їхній контекст і публічність інформації.

    Визначальним є те, що допис чи заяву змогла побачити чи почути велика кількість людей, повідомляє babel.ua

    Представниця Ukraine Legal Advisоry, юристка з міжнародного кримінального права Анна Вишнякова та представниця Кримської правозахисної групи, дослідниця з питань протидії російській пропаганді Ірина Сєдова проаналізували тисячі висловів російських пропагандистів і визначили, що ті використовують шість основних прийомів. Разом із закликом до вбивства це і є підбурювання до геноциду. Ось ці прийоми та їх адепти.

    Російські пропагандисти використовують релігію, щоб описати війну проти України як «священний обов’язок», тобто в геноциді українського народу.

    Помічник секретаря радбезу рф Олексій Павлов у своїй статті пише: «Вважаю, що з продовженням спеціальної військової операції стає дедалі нагальнішим проведення десатанізації України, або, як влучно висловився голова Чеченської Республіки рамзан кадиров, її «повної дешайтанізації». Або ще одна його цитата: «Якщо говорити про витоки окультизму та сектантства, то зазначу, що «Церква Сатани», яка розповзлася Україною, — одна з офіційно зареєстрованих у США релігій».

    Також росіяни звинувачують Україну у злочинах, які скоїла або зараз вчиняє сама рф. Наприклад, кремль звинувачує Україну в геноциді цивільного населення в окупованих росією Донецькій та Луганській областях. «Якщо б напали не ми, напали б на нас», — цю тезу постійно повторюють російські політики, дипломати та секретар ради безпеки росії микола патрушев. У березні 2022 року він заявив, що саме НАТО готувало удари по росії, а кремль просто вчасно зреагував.

    Утім, найвідоміший адепт цього прийому — самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко. Його «А я зараз вам покажу звідки на білорусь готувався напад» стало мемом.

    Також рф застосовує дегуманізацію українців.

    Найсвіжіше

    Популярне