Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Путін має відповісти перед трибуналом: Європарламент визнав Росію «державою-спонсором тероризму»

    Європарламент ухвалив резолюцію, яка визнає Росію державою-спонсором тероризму. 

    Рішення підтримали 494 європарламентарі, 58 були проти, 44 утрималися, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

    “Європарламент засуджує напади і звірства та інші акти, які росія вчиняє для досягнення своїх деструктивних політичних цілей в Україні та на території інших країн… у світлі вищезазначеного визнає росію державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму”, – йдеться у тексті резолюції.

    “Ведучи війну проти України, російські військові посилили удари по цивільних об’єктах, включаючи енергетичну інфраструктуру, лікарні, медичні установи, школи та притулки, порушуючи при цьому міжнародне право та міжнародне гуманітарне право. Оголосивши Росію державою-спонсором тероризму, депутати Європарламенту хочуть підготувати того, щоб Путін та його уряд були притягнуті до відповідальності за ці злочини перед міжнародним трибуналом“, – йдеться в публікації на сайті Європарламенту, передає БіБіСі.

    В інформаційній довідці, що супроводжує резолюцію, наголошується, що цей документ став відповіддю на озвучений ще навесні 2022 року заклик президента України Володимира Зеленського визнати рф державою-спонсором тероризму.

    Сам Зеленський відреагував на прийняття резолюції, написавши у Твіттері: “Росія має бути ізольована на всіх рівнях і притягнута до відповідальності, щоб покласти край її багаторічній політиці тероризму в Україні та в усьому світі”.

    Раніше резолюції про визнання Росії державою, яка підтримує тероризм, було ухвалено парламентами Латвії, Литви, Польщі, Естонії, а також нижньою палатою законодавчого органу Чехії. Голосування щодо кожного з документів пройшли невдовзі після того, як Росія розпочала масштабні обстріли об’єктів громадянської інфраструктури України.

    Заклики розглянути резолюцію зі схожими формулюваннями звучать і від деяких законодавців у США.

    Як повідомляв Духовний Фронт України, Росія здійснює церковну окупацію на захоплених територіях.

    Найсвіжіше

    Популярне