Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    “Поважно закликаємо не розпалювати внутрішню війну” – Синод УПЦ (МП) відреагував на обшуки і звинувачення у колабораціонізмі

    Синод Української православної Церкви (в єдності з Московвським патріархатом) заперечив звинувачення своїх єпископів та священників у колабораційній діяльності, занепокоєний обшуками і хоче просунути своїх капеланів до війська.

    Про це йдеться в заяві Синоду УПЦ (МП), ухваленій на засіданні в середу, 23 листопада.

    “На жаль, сьогодні на адресу деяких священнослужителів Української Православної Церкви лунають звинувачення у колабораційній діяльності. Зі свого боку, беручи до уваги різні обставини, що склались внаслідок воєнної агресії Російської Федерації проти України, заявляємо, що ці штучні звинувачення є недоведеними та безпідставними”, – йдеться у заяві.

    Синод УПЦ (МП), реагуючи на обшуки, закликав “не розпалювати внутрішню війну”.

    “Не може не викликати занепокоєння ще й та обставина, що останнім часом у деяких монастирях та у священнослужителів Української Православної Церкви були проведені обшуки. На жаль, декому вже висунуті серйозні обвинувачення. У зв’язку з цим, ми наполягаємо на об’єктивності дій правоохоронців. Слідство має бути неупередженим і не супроводжуватись бездоказовими звинуваченнями. Вкотре поважно закликаємо не розпалювати внутрішню війну, а всім єднатися, щоб вижити і перемогти зло, яке стоїть перед нами. Тільки наша спільна праця без внутрішніх чвар зможе зупинити кровопролиття”, – говориться в документі.

    Синод УПЦ (МП) також не полишає спроб просунути своїх священникві в лави військових капеланів.

    “Майже щодня ми отримуємо велику кількість звернень від військовослужбовців, які є парафіянами нашої Церкви, щодо можливості звершення за місцем їхнього перебування різних священнодій, особливо Сповіді та Святого Причастя. Сподіваємось, що найближчим часом упередженому ставленню до Української Православної Церкви буде покладено край, наше духовенство буде включене до квот конфесійного представництва військових капеланів та отримає допуск всюди, де є наші віруючі воїни”, – йдеться в заяві Синоду УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне