П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл жаліється, що брати під впливом темних сил руйнують єдність РПЦ

    20 листопада Московський патріарх Кіріл продовжує заперечувати незалежність України і окремий від росіян український народ та автокефальну Церкву. Під час проповіді у храмі Христа Спасителя Гундяє розповідав про «народи Русі» і що молиться за братів, які під впливом темних сил руйнують єдність РПЦ, повідомляє сайт pravoslavie.ru

    «Сьогодні особлива наша молитва – про мир, про благополуччя та спокій у землі Руській, про припинення міжусобної ворожнечі, про врозумлення тих наших братів, які рухаються іншою, темною, сторонньою силою, працюють у тому числі і на поділ тіла єдиної Російської Православної Церкви», – сказав очільник РПЦ.

    У своїй проповіді він поєднав Україну (яку згадав лише один раз), Білорусь і росію в землі «історичної Русі». Водночас про Русь він говорив майже у кожному реченні.

    Патріарх Кіріл додав, що в РПЦ вірять, що єдність Церкви та всього народу святої Русі збережеться.

    Він закликав молитись, щоб була єдність чад РПЦ і в Україні і в росії, і щоб росія перемогла противників, тобто Україну.

    «…ми маємо сьогодні молитися про єдність всього нашого народу, православного народу, дітей Російської Православної Церкви, які живуть і в росії, і в Україні, і в Білорусії, і в багатьох інших країнах. Молитва праведника може багато зробити, а молитва Церкви може здійснити ще більше. Тому я всіх вас закликаю до молитви за єдність історичної Святої Русі, за єдність нашої Церкви, за перемогу над усіма противниками і зовнішніми, і внутрішніми, які прагнуть використати політичні умови, що склалися, щоб послабити, а, може, і знищити Святу Русь», – переконує Кіріл.

    Він також порівнював сучасну росію із Руссю і намагався поставити знак дорівнює між цими двома словами.

    Московський патріарх подякував путіну за умови в яких сьогодні перебуває РПЦ і підтримав збройну агресію кажучи, що РПЦ «активно залучена в систему освіти, у роботу Збройних Сил». Гундяєв впевнений, що «сьогодні є можливість, відштовхуючись від своїх християнських переконань, брати активну участь у творенні Вітчизни нашої».

    Найсвіжіше

    Популярне