Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У стародавньому місті Єгипту знайшли рештки незвичайного храму

    Колись у це місце приходили паломники, щоб вшанувати богиню Уаджит — покровительку всієї країни.

    Святиню виявили під час розкопок у Телль-ель-Фараіні. Це місце також відоме як “пагорб фараонів”. Він розташований у районі Кафр-еш-Шейх, пише Фокус з посиланням на Heritage Daily.

    Колись це було давньоєгипетське місто. Його збудували між двома рукавами Нілу. Поселення з’явилося всього за кілька кілометрів від річки Бутик — на південному березі однойменного озера.

    З історії відомо, що Телль-ель-Фараін був сакральним місцем. Його покровителькою була богиня Уаджит. Вона вважалася захисницею Нижнього Єгипту. Досить часто її зображували як жінку з головою змії. Зазвичай, це була кобра. Вважається, що після об’єднання Єгипту вона була спільним захисником та покровителем усієї країни.

    Пізніше цю богиню як згорнуту кобру показували на голові Ра. Саме на подяку їй древні єгиптяни назвали Телль Ель-Фараін Пер-Уаджит. Також пізніше зустрічалася назва Буто у давніх греків.

    Приходили до священного міста заради храму та святилища Ваджита. Вважається, що найперший храмовий комплекс сягав на площі майже 4,5 гектара. Однак розкопки проводилися на меншій території.

    Єгипетські археологи досліджували ділянку приблизно 6,5 на 4,5 метра. На ній виявили чимало цінних артефактів. Зокрема, побачили рештки старовинної зали. Її оточували колони, з яких три знайшли археологи.

    Крім того, команда дослідників виявила інші речі, що вказують на колишній храм. Знайдено кілька кам’яних фрагментів, які прикрашали гравіювання. Також знайшли керамічні вироби та інші артефакти, пов’язані з ритуальною діяльністю.

    Насамкінець помітили вапняковий малюнок. На ньому зображена голова птаха з білою короною, яка оточена пір’ям.

    Найсвіжіше

    Популярне