П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Хакер з України створив гру-симулятор Ісуса: реакція священника ПЦУ

    Польська компанія з виробництва відеоігор PlayWay S.A. оголосила дату запуску першої частини, за її словами, першої в світі гри, яка дозволяє гравцям симулювати життя Ісуса, зокрема творити чудеса та боротися з Сатаною.

    Пролог, який є окремою грою і служить вступом до повної версії гри, I Am Jesus Christ, буде доступний з 1 грудня, пише «Конкурент».

    Повна версія, яка має бути опублікована в другому кварталі наступного року, дозволить гравцям пройти слідами Ісуса «від народження до воскресіння», відтворюючи ключові події з його життя, такі як Таємна вечеря.

    Гравці зможуть творити дива і виконувати квести, в тому числі битися з Сатаною в пустелі. По дорозі гравці відкривають історію Ісуса з його погляду. Гравці зможуть зцілювати хворих, допомагати нужденним і спілкуватися з понад 60 персонажами, включно з учнями Христа.

    «I Am Jesus Christ надихається Новим Заповітом і сподівається поширювати Євангеліє унікально та захоплююче», — написали творці гри в анонсі на ігровій платформі Steam.

    Робота над грою тривала приблизно три роки, в ній було задіяно близько 15 осіб.

    Протоєрей Віталій Собко, священник Волинської єпархії Православної Церкви України, вважає, що сучасні способи комунікації у християнстві дуже важливі.

    «Історія церкви свідчить, що Боже слово завжди намагалися поширювали так, аби його можна було краще сприйняти й засвоїти. Христос, наприклад, Благу вістку, Євангеліє, поширював через притчі. Християнство завжди використовувало культуру, мистецтво, багато інших засобів, щоб наблизити людину до Бога. Доказ цьому – храм: архітектура, художнє мистецтво, музика, вертеп (театр), проповідь.

    Це значить, що може бути й відеогра. Але якщо автор розглядає свій доробок саме як благовістя, то йому слід звернутися за благословінням церкви. Щоб поряд із його добрим насінням не виявилося бур’яну. Та й батьки мають бути запевнені, що в грі нема єресі і її можна дати дітям», – сказав Віталій Собко.

    До слова, культуролог, кандидат філософських наук Арсен Гребенюк переконаний, що не варто будувати великих очікувань від анонсованої гри.

    За його словами, польські розробники відомі тим, що випускають чимало ігор сумнівної якості, але якщо роблять-таки щось вдале, то це тягне на революцію в жанрі. Так було, наприклад, із симулятором містобудування Frostpunk. Щодо гри I Am Jesus Christ, про неї відомо поки замало. Але не слід очікувати чогось надзвичайного.

    «Компанія-видавець спеціалізується на симуляторах різних професій: від пожежника до злодія. А Ісус – це ж не професія, тут треба вміти поєднати реальну історію з її біблійною інтерпретацією, реалістичність і символізм. Якщо суть гри буде в тому, щоб лише побачити біблійні оповіді в сучаснішій формі, то цього замало. А якщо в тому, щоб Ісус вчиняв якось інакше, ніж це нам відомо, то це вже надто ризиковано. Адже біблійний Ісус – це приклад і ідеал для великої кількості людей. Швидше за все, реклама гри виявиться цікавішою за саму гру, як вже бувало не раз. Утім, сам факт, що Ісус не просто згадується, а гравці виступатимуть в його ролі, однозначно привертає увагу. Навіть якщо I Am Jesus Christ виявиться провальною, її пам’ятатимуть і буде більше охочих особисто з нею ознайомитися. Розробників можна похвалити за сміливість, а чи будемо хвалити за щось іще – побачимо», – підсумовує Арсен.

    Цікаво, що розробник гри – 44-річний Максим Височанський з України. У 2003 році його заарештовували у Таїланді як одного з найбільш розшукуваних хакерів. Максим Височанський тоді входив до списку 10 найнебезпечніших злочинців, яких розшукує Федеральне бюро розслідувань. Його звинувачують, зокрема, у зламуванні сайтів таких провідних компаній як “Майкрософт” та незаконних операціях на суму один мільярд доларів. Як повідомив представник американського посольства у Бангкоку, арешт був здійснений на підставі міжнародного ордеру, виданого судовою владою Сполучених Штатів.

    У процесі підготовки до гри Височанський п’ять разів прочитав Біблію та відвідав важливі для християнства історичні місця Ізраїлю. Він каже, що релігійні практики, такі як молитви та медитація, є вагомою частиною його повсякденного життя.

    «Я народився в [період] СРСР, в Україні, коли релігія була заборонена і ви [могли] потрапити до в’язниці за те, що ходили до церкви чи святкували Великдень», — сказав він, додавши, що переїхав до Польщі майже вісім років. тому, коли Росія анексувала Крим і почала підтримувати сепаратистів на сході України.

    Найсвіжіше

    Популярне