Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Грузинський богослов розкритикував РПЦ за позицію щодо злочинної війни росії

    Грузинський богослов Мамука Путкарадзе розкритикував Російську Православну Церкву за позицію щодо злочинної війни росії проти України. На своїй сторінці у Фейсбуці він провів паралелі між тим, що писали єпископи РПЦ 100 років тому і зараз. Різниці майже немає, адже як і тоді, так і зараз, мова йде про ідеологічний конструкт – святу Русь, як об’єднання Росії, Білорусі і України, а не окрему суверенну Україну і рф. Далі текст з його сторінки у Фейсбуці.

    “Бог обрав Росію знаряддям Свого правосуддя”

    “У пережиті дні найбільших світових подій, коли проливається кров одних і міцніють духом інші, коли віра народна прокинулася з надзвичайною силою, коли дерзновенна молитва творить дива, тоді в нинішній день уся наша Батьківщина особливо палко молиться за Вас, Великий Князю, як за мужнього поборника правди й істинного Архістратига наших військ.

    У час Божого суду над сусідніми з нами народами, які забули заповіти Христові, і над іншою невірною державою, під ярмом якої стільки православних, які зітхають, – Бог обрав Росію знаряддям Свого правосуддя над ними. Великий і славний Ваш жереб у цей час, який вказав Вам Господь у теперішньому керівництві військ, коли питання незмірної важливості вирішуються вогнем і мечем, коли Росія і з нею все слов’янство, спокутувані спільним подвигом, ідуть назустріч славному миру.

    У ці дні злісного походу проти нас і слов’янства і натиску ворожих сил проти нашого Святого Православ’я вся Русь з’єдналася в один безперервний, невгамовний молитовний крик до Престолу Божого про дарування перемоги над ворогом, про допомогу Христолюбивому Воїнству і про упокій загиблих героїв на полі битви.
    День і ніч молиться св. Русь, велика у своєму смиренні, безмежна у своїй готовності на всі жертви і зухвала у своєму сподіванні не на себе, а на допомогу згори.
    Уся вона, дорога Батьківщина наша, – страждання і молитва, але не відійде вона осоромленою і буде почута у своєму благанні й у своєму тяжкому подвигу біля Престолу Божого”.

    З цих рядків може здатися, що лист неписаний нещодавно, від початку військового вторгнення Росії в Україну, але насправді це листування Валаамського монастиря (в особі настоятеля – ігумена Маврикія (Баранова)) з великим князем Миколою Миколайовичем Романовим, верховним головнокомандувачем сухопутних і морських сил Російської імперії в листопаді 1914 р.

    Про “знаряддя правосуддя”, бич і батіг у руках Росії багато чути і зараз, під час каїнової війни з Україною, але в якому духовному стані потрібно перебувати, щоб виправдовувати пролиття крові людиною людини, тобто ближнього і тим більше від імені Бога.

    Якщо ви думали, що чули вже всі варіанти геополітичних проповідей Z-пастирів і архіпастирів РПZ, то ні – ось вам ще проповідь, сповнена любові, скопинського єпископа Питирима (Творогова).

    “Зараз війна, час складний. Яка ця війна – справедлива чи несправедлива?” – каже Творогов і згадує Соціальну концепцію РПЦ, де справедливість війни визначається за ставленням військових до мирного населення.

    Він згадує “психологічне відторгнення” в українців, “які вважають, що Росія напала на них і знищує їх. І справді, так з боку і видно”.

    І тут Питирим переходить на духовні смисли, цитує апостола: “Господь кого любить, того й карає”: “і ось зараз Господь, люблячи Україну, карає її. … Росіяни – це просто знаряддя Боже, як ремінь, яким батько карає дитину. І дурні діти гніваються на ремінь”.

    А карає Господь Україну, вважає Z-єпископ, за те, що в основу ідеології України ще 30 років тому “була покладена ненависть до Росії”.

    А ще Україна “маніакально захотіла в Євросоюз – європейського благополуччя захотілося, цивілізації, щоб завжди був шматок сала і хліба”.

    Тому, навіює Питирим, ненавидіти українцям треба не “батіг”, не росіян, а США, які й влаштували все це в Україні. А скінчитися війна повинна “об’єднанням російського, українського та білоруського народів в один народ”.

    “Антихристове царство вже тут – воно ненавидить Росію”.

    Загалом, українці повинні зрозуміти, що російська армія – “армія не ворога”, США давно б усіх розбомбили і перемогли, а росіяни не такі, “українська армія і російська повинні бути разом проти неофашистів”.

    “Все, що будується на ненависті, буде знищено”, – підсумував Творогов, і з цим важко не погодитися. “Мені помста, Аз відплачу” – сказав Господь, і Господь безсумнівно помститься за кров невинно убієнних українців

    Найсвіжіше

    Популярне