П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Казанські татари просять Зеленського визнати незалежність Республіки Татарстан

    У День конституції Татарстану, 6 листопада, на сайті Change.org з’явилася петиція від представників татарського народу (казанські татари) до президента України Володимира Зеленського. У ній Україну просять визнати незалежність Республіки Татарстан «для недопущення та засудження чергової спроби геноциду та повного знищення татарського етносу на історичній території свого зародження та існування з найдавніших часів».

    Автор звернення — один із засновників руху «Вільний Ідель-Урал», колишній політв’язень Рафіс Кашапов, що нині живе у Великій Британії, де йому надали політичний притулок, повідомляє «Іслам в Україні».

    «Ми не можемо мовчати, коли за наказом Путіна йде мобілізація наших співвітчизників для знищення громадян України. Як нам показує трагічна історія татарського народу, нащадки тих, хто здійснював геноцид у відношенні татар 470 років, намагаються тут і тепер утілити в життя чергову спробу знищення нашого народу. Нагадуємо: казанські татари ніколи не входили до Російської імперії», — сказано у зверненні.

    Рафіс Кашапов нагадав, що 21 березня 1992 року відбувся референдум, що на ньому 81,7 % татарстанців проголосували за самостійність та суверенність республіки. Посилання на результати республіканського референдуму містяться у федеративних договорах між Російською Федерацією та Республікою Татарстан 1994 та 2007 року.

    Петицію підписали понад 100 татарських активістів в еміграції, а також закордонні громадські та політичні діячі з інших країн.

    Найсвіжіше

    Популярне