П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Є люди, які не усвідомлюють того, що відбувається у нашій державі», – автор відео із Києво-Печерської Лаври

    Дев’ятий рік війни, 10-й місяць повномасштабного вторгнення, а у Києво-Печерській лаврі лунають пісні про “росію” та про “матушку-Русь”.

    Автор відео, аспірант Київської православної богословської академії Віталій, який встиг записати оспівування росії розповів журналістам, що друзі попросили провести екскурсію у Києво-Печерській лаврі, однак не очікували, що перший візит буде аж настільки незабутнім. Тільки-но зайшли до храму на честь Всіх Святих, почули російську церковну пісню, в якій прославляється країна-агресорка, повідомляє 5 канал.

    “Мені зразу ж захотілося це зазняти, щоб це можна було десь опублікувати. Щоби люди побачили, настільки є люди, які не усвідомлюють того, що відбувається у нашій державі. Ми повинні відстоювати свої власні інтереси у власній державі, ніхто це не буде робити за нас”, – розповідає аспірант КПБА Віталій Шпак, який уже дав свідчення до СБУ.

    Віталій опублікував відео у фейсбуці. Розголосу воно набуло напередодні ввечері, коли священник Православної церкви України Михайло Омелян поділився цим відео і своїми думками у дописі.

    Релігієзнавця Людмила Филипович каже, що проблема значно глибша, ніж просто оце згадування росії та заклику відродження “матушкі- Русі”.

    “… Це стосується не лише цієї церкви, це стосується всього нашого українського суспільства. Купа народу ще й досі перебуває в якихось химерних уявленнях про те, що росія повернеться, порядок наведе. Вони не розуміють, що це нічим добрим не закінчиться”, – пояснює фахівчиня.

    Людмила Филипович переймається тим, що під час великої війни досі є люди, які створюють попит на проросійськість у релігії. Тим часом Служба безпеки України вже взялася вивчати подробиці інциденту. Кажуть: реакція точно буде.

    Як повідомляв Духовний Фронт України, 13 листопада священник ПЦУ Михайло Омельян опублікував відео на якому чутно, як у Києво-Печерській лаврі віряни УПЦ МП співають пісню про «захист Росії» Богородицею. Відео, яке йому надали студенти Київської Православної Богословської Академії. Пізніше у СБУ і Нацполіції повідомили, що вже працюють над відео з Печерської лаври, де співають «Звон плывёт над Россиею». Міністр Ткаченко заявив, якщо відео про “Матушку-Русь” автентичне, послідують процесуальні дії щодо очільників УПЦ МП.

    14 листопада архієпископ УПЦ МП Іоана (Черепанов) визнав, що у Києво-Печерській Лвірі справді співали про «дзвони над росією, пробуждаетса матушка Русь». Він опублікував коментар намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя) про скандальне відео. Пізніше Черепанов видалив свій запис.

    Архієпископ Євстратій (Зоря) заявив, що якби СБУ не взялись за відео, то в УПЦ МП і досі писали про «фейки ПЦУ». Також  експрацівник СБУ розповів про вплив та заборону російської церкви в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне