П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    В Туреччині через «національну загрозу» заборонили в’їзд пастору-євангеліку

    Іспанський пастор-євангелік Карлос Мадрігал 36 років проповідував у турецьких храмах, тепер його назвали загрозою національному порядку та більше не дозволяють в’їжджати до Туреччини. Про це сам Карлос та його дружина Роза, які займаються роботою у незахідних країнах, розповіли виданню Evangelical Focus.

    Мадрігал зараз перебуває на своїй батьківщині в Іспанії. Офіційна причина заборони на в’їзд, яку йому назвала турецька влада, полягає в тому, що він становить загрозу національному порядку та безпеці. Але ні він, ні його адвокат не можуть побачити досьє турецької розвідки, в якому це стверджується.

    «Є 80 братів і сестер за вірою, які опинилися в такій самій ситуації, Заборона стосується багатьох інших, тому що члени родини зазвичай супроводжують тих, кого висилають. Це негласний спосіб вигнання місіонерів із країни», – повідомив Мадрігал.

    Також Анкара відмовляє у громадянстві іноземним дружинам турецьких християн, додає Роза Орріолс, дружина Карлоса. «Після трьох років шлюбу із громадянином Туреччини людина має право на турецьке громадянство. Але влада відмовляє в цьому, посилаючись на “міркування безпеки”, і не дає жодних додаткових пояснень», – каже вона.

    Туреччина офіційно є світською державою, але в країні працює сунітське ісламське Міністерство релігії, і меншини не мають права голосу, каже Мадрігал. «У юриспруденції існує розуміння світськості, але на практиці предмет релігії є обов’язковим у школах. Було зроблено цілу інвестицію в “ісламізацію” свідомості країни», – наголошує він.

    За словами Мадрігала, турки пов’язують євангеліків із крайніми правими в США, і навіть те, що пастор називає себе протестантом, не допомогло, оскільки в Туреччині протестантів сприймають як виступаючих проти влади.

    Іспанський пастор та його дружина збираються оскаржити заборону на в’їзд у Європейському суді з прав людини, якщо розгляди в турецьких судах не дадуть результату.

    Найсвіжіше

    Популярне