Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Половина синодальних архієреїв претендує на архієпископський престол на Кіпрі

    Майже половина синодальних протоєреїв, а саме 7 з 16, активно борються за архієпископський престол, що створює нові обставини і може вплинути на розстановку сил напередодні Синоду, який визначить нового предстоятеля Кіпрської Церкви.

    Зокрема, кандидатами на престол будуть митрополити Пафcький Георгій, Лімасольський Афанасій, Констанційсько-Фамагустський Василій, Кіренейський Хризостом, Морфський Неофіт і Тамаський Ісайя, а також єпископ Карпасійський Христофор, повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на orthodoxtimes.com

    Передбачається, що інтереси митрополита Кіренейського та єпископа Карпасійського зачеплять митрополитів Пафосу і Констанції та Фамагусти, якщо вони не підуть у відставку з перспективою майбутнього возведення на престол.

    Високі шанси має митрополит Пафський та митрополит Костанції. Альтернативою залишається митрополит Морфський Неофіт, який останніми роками проводить власну політику з кількох питань.

    Тим часом у Священному Синоді, схоже, з’явився новий головний біль, оскільки існує ймовірність скасування положень нового Статуту Церкви ще до того, як він буде вперше введений в дію.

    Богослов, який займається церковними справами, розповів, що терміни виборів нового архієпископа можуть бути скасовані, що призведе до призначення та інтронізації нового архієпископа після нового року і можливо, після свята Богоявлення.

    На думку цього релігієзнавця, просто нинішнього графіка проведення виборів (до 40 днів) недостатньо, оскільки постає питання уточнення списку виборців та завершення інших процедур.

    Він посилався на заяву місцеблюстителя престолу митрополита Пафського Георгія, який торкався засідання Священного Синоду наступного понеділка, додавши таке:

    «У статуті є певні терміни, але їх можна подолати, якщо є проблеми, які потрібно вирішити. Цей статут вперше використовується для створення виборчих списків і виборів», – додав митрополит.

    Зазначимо, що на Кіпрі проживає близько 70 тис. громадян Греції і близько 40 тис. росіян. Зокрема, останнім для включення до виборчого списку необхідно надати документи, які підтверджують, що вони хрещені православні християни, мають посвідку на проживання, постійно проживають на Кіпрі тощо.

    Відповідно до Статуту Кіпрської Церкви, «всі православні християни віком від вісімнадцяти років, які постійно проживають на Кіпрі не менше одного року і зареєстровані в списках виборців, які затверджуються Священним Синодом, мають право голосувати».

    “Виборчу кампанію”, якщо можна це так назвати, стримує те, що покійного архієпископа ще не поховали. Але після засідання Священного Синоду наступного понеділка виборчі механізми офіційно запрацюють.

    Місцеблюстителі престолу надішлють дві енцикліки з повідомленням про вибори, а під час Синоду не виключено, що виникнуть перші розбіжності.

    Попри м’який клімат, який зараз панує, очікується, що настрій буде загострюватися, і суперечки будуть на порядку денному.  Основна увага буде зосереджена на виборах предстоятеля Кіпрської Церкви.

    Нагадаємо, 7 листопада помер архієпископ Хризостом, предстоятель Кіпрської Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне