П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Чи святкувати Різдво у грудні: пояснення від митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана

    Відзначати різдвяні богослужіння 25 грудня дозволила своїм єпархіям Православна церква України. Утім є умова — бажання парафіян. Таке рішення ухвалили на засіданні Священного Синоду 18 жовтня, йдеться у повідомленні на сайті ПЦУ.

    Рішення Священного Синоду про богослужіння 25 грудня відкриває шлях до просвічення православних християн про церковні дати, розповів Суспільному митрополит Черкаський і Чигиринський Владика Іоан.

    “Рішення Священного Синоду Православної Церкви України здійснювати Різдвяне богослужіння 25 грудня є очікуваним. Але священники повинні донести до православних християн те, що древні апостольські церковні правила навчають святкувати Різдво Христове 25 грудня”, — пояснив Владика Іоан.

    За його словами, нині віряни постали перед вибором дати святкування через невідповідність у календарному відліку:

    “Нині є невідповідність церковного календаря нашої церкви загальноправославній практиці. Адже десять із п’ятнадцяти православних церков світу відзначають свято Різдва Христового відповідно до правил Православної Церкви 25 грудня та згідно з дійсним астрономічним відліком днів. Так само і весь річний цикл служб інших церковних свят, окрім пасхалії, служать відповідно до дійсного астрономічного відліку часу”, — розповів митрополит.

    Як пояснив Владика Іоан, причиною такої невідповідності церковного календаря є те, що Українська православна церква понад три століття перебувала в підпорядкуванні Російської.

    “Ознаки феодально-кріпосного духу цієї церкви вплинули на неспроможність її привести хронологію церковного календаря у відповідність до простих або навіть елементарних астрономічних фактів життя людства”, — пояснив митрополит.

    Рішення Священного Синоду відзначати Різдво 25 грудня потрібно пояснювати парафіянам, аби вони його усвідомили, вважає Владика:

    “Як нам змінити свідомість християн і донести до них те, що древні апостольські правила церковні вчать святкувати Різдво Христове 25 грудня? Вважаю, що корисним буде впровадження маленьких приводів у релігійне життя тих громад, де є вже відповідне бажання, яке стосується поки що виключно святкування Різдва Христового”.

    Тому священники радитимуться, як донести думку до парафіян, розповів митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

    “Найкращим помічником у цій справі є рада, обговорення, обмін думками та пропозиціями. Тому найближчим часом я зберу священників міста Черкаси, та ми знайдемо ці невеличкі приводи та кроки, які доцільно буде зробити, враховуючи особливості християн центрального регіону України. У будь-якому випадку ми цілком покладаємося на волю Божу та не ставимо перед собою завдань”, — прокоментував Владика.

    На його думку, варто пам’ятати, що християни святкують не дату, а подію. І головним у цьому святкуванні є реальне спілкування Духа людського із Духом Божим.

    Найсвіжіше

    Популярне