П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Господь відкриває істину для того, щоби всяка людина могла пізнати її

    Господь відкриває істину для того, щоби всяка людина могла пізнати її, та пізнавши – втілювати у власному житті й досягати спасіння. З боку Всевишнього немає нічого спеціально прихованого, ускладненого, адже Він, як свідчить Писання, «хоче, щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини» (1 Тим 2:4). Всі люди, а не деякі чи окремі.

    Про це розповів на проповіді 30 жовтня митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    За його словами, всі пізнають істину, не всі, почувши, сприймають її, не всі, хто сприйняв – живуть нею. І саме тому Господь каже апостолам: «Вам дано розуміти таємниці Царства Божого, а іншим – у притчах». Ким дано? Апостоли стали учениками Христовими тому, що їх обрав та покликав Господь. Однак вони стали учениками також тому, що прийняли обрання і пішли за голосом, що кликав їх. Отже, пізнання істин Божого одкровення залежить від Того, хто подає їх, тобто від Всевишнього, але також залежить і від тих, хто приймає.

    Відкрите серце, чистий, не обтяжений гріховними пристрастями розум, щире бажання пізнати істину – вони дають пізнати таємниці Царства Божого, запевнив предстоятель ПЦУ. «Блаженні чисті серцем, – каже Христос – бо вони Бога побачать» (Мф. 5:8).

    Митрополит Епіфаній каже, що Бог сотворив людину вільною, дав їй свободу вибору. Ця свобода є непорушною, ніхто не може відібрати її – лише сама людина може визначитися, як вона чинить з отриманим даром, як використовує його.

    Серед іншого ця свобода стосується і того, про що ми сьогодні розмірковуємо. Господь відкриває людям істину, сповіщає таємниці Царства Божого, але не нав’язує їх, не примушує їх прийняти, зазначає архієрей.

    Бог свідчить істину, а вже від кожного зокрема залежить – прийняти почуте чи відкинути, дати посіяному зерну прорости і принести багатий плід чи залишитися безплідним і змарнованим.

    Найсвіжіше

    Популярне