Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ МП бореться за власну монополію на Православ’я в Україні, – архієпископ Євстратій (Зоря)

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував діяльність московського патріархату в Україні. За його словами ця релігійна організація добивається монополії в Україні та за неіснування ПЦУ.

    «Питання не в тому, що МПвУ бореться за своє подальше існування. Україна – демократична країна, тому в ній буде існувати якась подібна релігійна структура доти, доки будуть бажаючі до неї ходити. Питання в тому, що МПвУ бореться за власну МОНОПОЛІЮ на Православ’я в Україні…», – написав він у Фейсбуці.

    Він зазначив, що так само як кремлівський тиран бореться за неіснування України так само УПЦ МП бореться за неіснування Православної Церкви України.

    «Щоби територія та декорація лишилися, а реальна Україна – зникла», – уточнив єрарх.

    Він додав, що раніше на боці МПвУ була влада, шалені ресурси, підтримка інших Церков, байдужість населення до релігійних питань. Тому вони відчували себе спокійно і були впевнені у майбутньому.

    «Щось вони вже втратили більшою чи меншою мірою, щось продовжують втрачати.
    Тому офіційні особи МПвУ та їхні добровільні помічники вдаються зараз до того ж, до чого і кремлівський тиран: програючи, намагаються врятувати своє становище, заморозивши статус-кво, щоби отримати час на перегрупування, підтягнення сил і новий наступ на ПЦУ. І при цьому відчайдушно перекладають провину за всі негаразди в релігійному середовищі на опонента. У МПвУ “у всьому винуваті ПЦУ” так само, як у кремлівського тирана «у всьому винна» Україна. Бо захотіли незалежності «неправильно». Бо здобули свободу – «без їхньої згоди». Бо не хочемо домовлятися з супротивником на умовах його ультиматумів. Хтось має сумнів, що це є їхня інституційна мрія – щоби ПЦУ зникла, а їхня структура лишилася монополістом? Адже саме про це свідчать їхні діла. Жодне рішення МП про «невизнання таїнств» не скасоване – для МПвУ офіційно вірні ПЦУ навіть не християни. Жодне рішення МП про розрив зі Вселенським Патріархатом – не скасоване. Жодні зміни до статутних документів не опубліковані офіційно, а отже – не вступили в дію (і самі оновлені документи – лише маскування про віддалення від Москви, а не реальний розрив)», – йдеться в дописі єрарха ПЦУ.

    Архієпископ Євстратій пише, що риторика про «схизматиків», «неканонічність», «безблагодатність» – не змінилася ані трохи. Як було в середині 1990-х, так все і лишилося – попри рішення Вселенського Патріархату та всі інші зміни, які за цей час сталися.

    «Це та багато іншого свідчать лише про одне: МПвУ, як системний релікт радянської епохи, не піддається якісній зміні. Як не була здатна до неї Компартія. Московський патріархат можна лише полишити, розірвати з ним. Лишатися в ньому з надією на його внутрішню переміну – все одно що сподіватися на реформу КПРС», – підсумував він.

    Нагадаємо, Польська Церква в черговий раз обізвала ПЦУ “неканонічною” і підтримала УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне