Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    “Ідентифікуємо себе із західною традицією”: чому ПЦУ дозволила святкувати Різдво 25 грудня

    Православна церква України дозволила цьогоріч святкувати Різдво не тільки 7 січня, а й 25 грудня як більшість православних церков світу. Якщо парафіяни та настоятель за, їм можна буде цього дня проводити святкове богослужіння. У ПЦУ кажуть: таким чином вивчатимуть, наскільки віряни хочуть змін у церковному календарі.

    Більшість православних Церков світу, як і Римо-католицька Церква, відзначають Різдво 25 грудня за сучасним григоріанським календарем чи новоюліанським. Від 2017 року в Україні як 25 грудня, так і 7 січня, є офіційними вихідними днями. Та святкові різдвяні богослужіння правили лише 7 січня, передає “5 канал”.

    Цьогоріч священний Синод ПЦУ дозволив двічі відзначити величне свято: “Там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 року звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового з подальшим поданням через єпархіальні управління до Київської Митрополії письмової інформації про число учасників такого богослужіння. У разі звершення такого богослужіння його учасники в цей день звільняються від обмежень посту”.

    Нині всі православні конфесії в Україні, а також Українська греко-католицька Церква та протестанти, святкують Різдво Христове 7 січня, за старим юліанським календарем. Як і російська, грузинська, єрусалимська та сербська церкви. Релігієзнавці та священнослужителі акцентують: вибір українців від’єднатися від Юліанського календаря – це ще один крок для виходу із зони впливу російської православної церкви та росії.

    “Крапка ставиться там, де ми себе ідентифікуємо з заходом і з європейською культурою, з європейськими традиціями. І дистанціюємося від пострадянщини, яку зараз представляє росія”, – наголошує віцепрезидентка Української асоціації релігієзнавців Людмила Филипович.

    “російська православна церква тут в Україні почне спекулювати, що бачите вони католики, хоча багато православних церков перейшли на новоюліанський, в тому числі Вселенський Патріарх служить за новоюліанським і ми прагнемо приєднатися до більшості православних церков світу, бо староюліанський календар неточний”, – пояснює керівник одеської єпархії єпископ Афанасій.

    У єпархіях Православної церкви України рішення Синоду цілковито підтримують. Однак для вірян зауважують: крім Різдва Христового, при переході на Новоюліанський календар доведеться посунути на два тижні всі так звані нерухомі християнські свята та постування. На кшталт Благовіщення, Успіння Божої Матері, різдвяний піст тощо.

    “Люди, які піднімають ці питання не до кінця усвідомлюють всю можливість реформи церковної відносно календаря. Це має пройти календарна реформа. Якщо Різдво 25-го, то Богоявлення 6 числа. Всі свята мають здвинутися в сторону на 14 днів, 2 тижні”, – зауважив єпископ Афанасій.

    “Зміна дати Різдва Христового святкування повинна змінити весь календар, тобто це буде зміна свят, зміна іменин чи знову ж таки ми будемо постити і піст мав якусь свою дату – вона буде мінятися також і стосуватиметься всього нашого літургійного життя”, – наголошує керівник пресслужби Львівської архиєпархії УГКЦ диякон Михайло Квасюк.

    Опитані віряни розділилися у відповідях щодо відзначення Різдва 25 грудня. Одні повністю підтримують відділення від всього, що пов’язує з країною-терористкою. Інші не готові до нововведень з огляду на тяглість сімейних традицій.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній рік тому, зазначив: впродовж наступного десятиліття українці у більшості перейдуть на святкування за новоюліанським календарем, але цей процес має відбуватися поступово.

    “Ми повинні підготуватися до цього якщо дійсно люди хочуть цього, то потрібно надати гарно фундамент чогось нового і бути готовим до цього”, – вважає диякон Михайло Квасюк.

    Найсвіжіше

    Популярне