Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ звернулась до патріарха Варфоломія, щоб він допоміг з душпастирством українців у Польщі

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній від імен Синоду ПЦУ звернувся до патріарха Варфоломія через ситуацію, яка склалась з українськими біженцями в Польщі. ПЦУ просить патріарха Варфоломія допомогти біженцям, які «потребують духовної опіки і задоволення своїх церковних потреб, бажано зрозумілою для них мовою та у звичній для них церковній традиції».

    Тест листа оприлюднений на сайті ПЦУ.

    Синод ПЦУ звернувся до патріарха Варфоломія «з проханням розв’язати питання духовної опіки для православних вірних з України, які тимчасово внаслідок війни проживають поза межами нашої держави».

    Священний Синод просить патріарха поширити належні розпорядження всім єрархам Вселенського Престолу в країнах, де знайдуться такі вірні з України, надавати сприяння у організації під їхнім духовним керівництвом церковного життя українських вірних з використанням рідної мови богослужіння та звичного порядку його звершення, а також з дотриманням інших благочестивих українських церковних звичаїв. Для цього ПЦУ просить на умовах тимчасового відрядження приймати кліриків Православної Церкви України, які би опікувалися такими вірними.

    Для кращої організації цієї справи ПЦУ утворила Місію капеланської допомоги вірним Православної Церкви України, які внаслідок війни тимчасово перебувають поза межами України.

    «Ми просимо Вашу Всесвятість також визначити відповідальну особу зі сторони Вселенського Патріархату, через яку в подальшому буде найкраще розв’язувати всі практичні питання у цій справі», – йдеться в листі.

    У листі також йдеться, що Польська Православна Церква досі не визнає достоїнства священнослужителів ПЦУ та навіть звання християн за вірними. Також ПЦУ подякувала патріарху за молитви про мир для України та за турботу про потреби українських вірних.

    Нагадаємо, 18 жовтня відбувся Синод ПЦУ, який дозволив як виняток святкувати Різдво 25 грудня.

    Найсвіжіше

    Популярне