Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Покров, який рятує від ворогів. ПЦУ про історію свята

    Історична подія, що спричинила особливе відзначення Покрову Пресвятої Богородиці, сталася у далекому ІХ столітті.

    Про це розповіли в ПЦУ.

    Тоді, за Переданням, під час облоги Константинополя жителі міста зібралися у Влахернському храмі і ревно молилися про захист та спасіння. Цей храм на той час вважався головним Богородичним храмом столиці Східної Римської імперії, бо в ньому зберігалася Риза Пресвятої Богородиці. Тоді й сталося особливе явлення Божої Матері, під час Всенічного бдіння, «о четвертій годині ночі», тобто за чотири години після заходу сонця, що означає приблизно 11-ту годину вечора за нашим ліком часу. Явлення це побачили святий Андрій Юродивий та його учень Епіфаній.

    Від вівтарної частини храму на висоті явилася Божа Матір, Яку обабіч супроводжували святі пророк Іоан Предтеча, Її родич, та апостол Іоан Богослов, названий Її сином, а також сонми ангелів та святих. Пречиста Діва довго молилася зі сльозами, а потім зняла зі Своєї голови омофор, тобто верхнє покривало (покров), і розпростерла його над народом. Невдовзі вороги відступили від Константинополя, вражені та налякані бурею, яка раптово здійнялася на морі та розбила й розкидала багато їхніх кораблів. Відтак місто та його жителі були врятовані.

    Протягом історії неодноразово, в різних землях, чудесне заступництво Пресвятої Богородиці рятувало людей від ворогів. Тому і прославляється в цей день Богородиця як незмінна Молитвениця за вірних, а також як Заступниця і Захисниця всіх потребуючих.

    Український народ здавна відзначає це свято з особливою любов’ю, шануванням і благоговінням перед Божою Матір’ю. Перші Покровські храми з’явилися у нас у ХІІ столітті. З особливою повагою до свята ставилися українські козаки. Як свідчить історія, на різних Січах було збудовано 13 церков Покрова Божої Матері. У запорожців навіть визначні події були пов’язані зі святом Покрова: в цей день проводилася загальнокозацька рада, на якій обирався гетьман, кошовий отаман, старшина тощо.

    А з початком гібридної війни Росії проти України образ Богородиці-Захисниці, Її святий Покров та глибока історична традиція його пошанування нашим народом набули нового звучання. Саме тому на день Покрова Пресвятої Богородиці було встановлене і державне свято на честь захисників та захисниць України – всіх тих, хто боронив і нині боронить рідну землю і державу від агресорів та окупантів. Бережи всіх наших захисників, Пречиста Діво Марія!

    Найсвіжіше

    Популярне