Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій і президент Зеленський привітали відкриття 23-го Собору УПЦ США

    Вселенський патріарх Варфоломій, предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній, президент України Володимир Зеленський надіслали свої листи з нагоди відкриття 23-го Собору Української Православної Церкви США (Вселенського патріархату).

    Про це повідомили на сторінці УПЦ США у Фейсбуці, передає Духовний Фронт України.

    Вселенський Патріарх Варфоломій у своєму листі до єрархів і вірних УПЦ США пише: «З великою батьківською турботою і любов’ю звертаємось із цим привітанням до всіх учасників 23-го Чергового Собору Української Православної Церкви Сполучених Штатів Америки, темою якого є «Серце чисте сотвори в мені, Боже, і духа праведного віднови в нутрі моєму» (Пс. 50, 10), скликаного у тяжкий час для Вашої споконвічної  батьківщини України, яка вже кілька місяців страждає від чужоземної навали».

    «Хоча ми не можемо бути з вами особисто, ми підтверджуємо нашу присутність серед вас у молитві та дусі та посилаємо вам наше Патріарше благословення, коли ви збираєтесь, смиренно просячи Святого Духа, щоб провадив вас – у вашому центрі Митополії у Саут-Баунд-Бруку – Сомерсет, штат Нью-Джерсі, розмірковуючи над подіями останніх кількох років, обговорюючи важливі проблеми, з якими сьогодні стикаються ваші громади, і приймаючи правильні рішення, щоб відповідально рухатися в майбутнє», – зауважив патріарх Варфоломій.

    «В той час, коли війна спустошує Україну та загрожує домівкам і життю незліченної кількості людей, Ваша мужня праця та відчутна підтримка українців не залишилася непоміченою. Таким чином, добре розуміючи глибоку любов і прихильність Константинопольської Матері-Церкви до всіх її українських духовних дітей по всьому світу та їхньої суверенної Батьківщини, ми високо цінуємо ваші християнські ініціативи та закликаємо вас продовжувати їх у будь-який спосіб, насамперед, дбаючи про духовні та пастирські потреби нещодавніх іммігрантів та біженців, які прибувають до Сполучених Штатів, та забезпечуючи їхню безперешкодну інтеграцію у ваші парафії», – йдеться в листі патріарха Варфоломія.

    Патріарх закликав УПЦ США не зупинятись та висловив оптимізм, що Собор УПЦ США буде продуктивним, «щоб продовжувати залишатися видатними прикладами православного християнства і нашої Святої Великої Церкви Христової на довгі роки».

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відзначив благодійну допомогу, яку надає УПЦ США Україні.

    «Служіння молитви за Україну, турбота про наше військо, про постраждалих і потребуючих, про вимушених переселенців, свідчення правди перед світом про російські військові злочини – лише частина тих багатьох добрих справ, до яких активно долучається Українська Православна Церква США, особисто ієрархи, духовенство, громади, вірні. Ми безмежно вдячні за духовну і матеріальну підтримку, яку ви вже надали i продовжуєте надавати. Нехай Господь щедро винагородить кожного стократно за внесок у наближення перемоги України і справедливого миру», – йдеться в листі предстоятеля ПЦУ.

    Президент України Володимир Зеленський надіслав свої вітання з нагоди Собору УПЦ США.

    «Прийміть щирі вітання з нагоди проведення 23-го Собору Української Православної Церкви Сполучених Штатів Америки. Прошу також передати мої вітання учасникам Собору, усім священикам i вiрним УПЦ США. Зичу плідної праці, усіляких благ та успіхів у зусиллях, спрямованих на підтримку України та єдність Українського народу.
    За понад 100 років від свого заснування УПЦ США стала значущою не
    лише для української громади Америки, а й для усього світового українства.
    Ми вдячні УПЦ США, зокрема, за особливу роль в утворенні Православної
    Церкви України. Відзначаючи жертовне служіння ієрархів, священників та вірних УПЦ США, яка дбайливо зберігає українські традиції, історичну та культурну спадщину, високо цінуємо допомогу Українській державі з початку повномасштабної російської агресії», – написав у листі президент України Володимир Зеленський.

    Окремо він привітав першоєрарха УПЦ США, митрополита Антонія, з 50-літтям священицької хіротонії та 10-літтям обрання предстоятелем УПЦ США.

    «В Україні добре відома Ваша невтомна діяльність на благо Церкви та українців, ввірених Вашій пастирській опіці. Сердечно бажаю Вам щедрого Божого благословення, миру, міцного здоров’я та наснаги для подальшого служіння на славу Божу, на благо громади та України. Многих Вам і благих літ», – звернувся президент до митрополита Антонія.

    Губернатор Нью-Джерсі Філ Мерфі у своєму привітанні пише, що УПЦ США  понад століття забезпечує українцям Нью-Джерсі лідерство та рішуче прагнення зробити світ кращим.

    «Вона також допомагає Україні через благодійні програми, такі як надання медичного транспорту та продуктів харчування, щоб допомогти своїй громаді під час цієї руйнівної війни. Ця подія є слушною нагодою визнати вплив Української Православної Церкви США не лише на Нью-Джерсі, але й на всю Україну», – зазначив губернатор.

    Він подякував Українській Православній Церкві США за невтомне служіння та вираження віри.

     

    Найсвіжіше

    Популярне