Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Що таке фарисейство? Пояснення від ПЦУ

    Колись фарисеї були представниками однієї з впливових релігійних юдейських сект, що виникла за кілька століть до Різдва Христового. Але з Євангелія дізнаємося, що Господь Ісус Христос під час Свого земного життя часто викривав фарисеїв, їхнє лицемірство, нещирість, удавання, засвідчуючи, що фарисейська праведність і побожність була здебільшого формальною, і що вони лише намагалися здаватися добропорядними і праведними, а насправді були лукавими та підступними. Звідси й закріпилося за визначенням фарисейства поєднання зовнішньої благопристойності з внутрішнім неподобством, удаваністю, лицедійством.

    Про це пише ПЦУ у соцмережі.

    Назва фарисеїв походить від єврейського слова «перушім», що означає «відлучений, відокремлений». Бо вони вважали себе особливими, привілейованими людьми, які вирізнялися від натовпу своєю праведністю, чистотою життя та суворим виконанням священних настанов. Причому, фарисеї визнавали не тільки писаний Закон Мойсея, але й «закон усний», тобто всі незліченні приписи й перекази від попередніх поколінь. Саме всі ці обряди і традиції вони намагалися неухильно й показово виконувати – на противагу іншим.

    Чому ж Господь наш Ісус Христос їх викривав? Тому що фарисеї добре знали про те, як чинити, але нічого не знали про те, якими слід бути. Фарисеї вважали себе праведними, самодостатніми, вони вправлялися в самоствердженні, зростаючи лише у власних очах. Навіть їхня любов до Господа була, по суті, її імітацією, удаванням, грою на публіку. Усе життя фарисеїв було спрямоване до показної, зовнішньої і поверхневої праведності, водночас прискіпливим було їхнє засудження недоліків ближніх. За це і викривав фарисеїв Христос, зокрема, за те, що вони виставляли напоказ свої «подвиги»: молитви, роздачу милостині тощо (Мф. 6: 2, 5).

    Кожен фарисей був знавцем Священного Писання, але знаючи БУКВУ останнього, вони були чужі його ДУХУ. Бо недостатньо знати, щоби розуміти, недостатньо дивитися, аби побачити, мало слухати, аби дійсно почути…

    З особливою силою і повнотою зобразив істинну суть книжників і фарисеїв Спаситель перед Своїми хресними стражданнями, і тоді ж оголосив їм вирок: «Горе вам, книжники і фарисеї, лицеміри…» – 23-я глава Євангелія від Матфея містить цю викривальну промову Месії. Там Він називав фарисеїв зміями і поріддям єхидновим (Мф. 23: 33), вважав їх безумними і сліпими вождями (Мф. 23: 17, 24), порівнював їх з розмальованими гробами, «які зовні здаються гарними, а всередині повні кісток мертвих і всякої нечистоти» (Мф. 23: 27).

    Внаслідок таких викривань та непомірної гордості фарисеїв, вони стали часто замишляли погубити Спасителя і, зрештою, зіграли свою роль у засудженні на смерть і розп’ятті Господа Ісуса Христа.

    Найсвіжіше

    Популярне