П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На Черкащині архієпископ ПЦУ освятив новозбудований храм

    2 жовтня 2022 року Архієпископ Харківський і Полтавський Афанасій здійснив чин освячення храму на честь Покрови Пресвятої Богородиці в смт. Лисянка на Черкащині та очолив Божественну літургію в ньому. Про це архієрей написав у Фейсбуці.

    Біля входу до храму архієрея зустріли діти з короваєм і квітами, а в храмі протоєрей Іван Мазур.

    «Господь не забуде нікого – ні того, хто прийшов на працю у виноградник ранньої години, ні того, хто прийшов пізньої, бо ніяка свята справа не залишається Ним забутою. І доки стоятиме цей храм, доки в ньому підноситимуться молитви і звершуватимуться Богослужіння, цей храм завжди буде молільником до Бога за всіх, хто потрудився на його зведенні, – сказав Архієпископ Афанасій під час проповіді. – Храм наче б як говоритиме: «Господи, я появився на світ ще й тому, що в мене вклали навіть останню лепту, слабкими руками піднесли будівничому цеглину, але й вона лягла в основу, на якій я стою. Але храм стоїть не тільки на фундаменті матеріальному, а, перш за все, на фундаменті духовному. І тепер ви і всі жителі Лисянки матимуть можливість молитися рідною мовою у такому чудовому новозбудованому храмі».

    Під час Богослужіння архієпископ Афанасій звернувся з особливим проханням до Господа за визволення України від російських загарбників.

    Потім архієрей привітав громаду і настоятеля зі знаменною подією та вручив нагороди жертводавцям і меценатам за великий вклад у будівництво храму, відзначивши їх митрополичими Благословенними грамотами з відзнакою та єпархіальними грамотами.

    Нагадаємо, протягом останніх 15 років православні віряни селища Лисянка на Черкащині добивалися, аби в них була справжня українська церква. На вулиці Тракторній, аж ніяк не центральній у містечку, люди придбали ледь не столітню хатину-мазанку, яку переобладнали в тимчасову церковцю і звернулися в Черкаси з проханням прислати їм священника.

    Невдовзі тутешню парафію очолив отець Іван Мазур, священник львівської церкви Петра і Павла. До речі, під стінами цього храму похований один із борців за створення української помісної православної церкви патріарх Димитрій.

    Найсвіжіше

    Популярне