Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Сотні тисяч євро монахам: у Греції триває розслідування відмивання коштів через Афон

    У Греції Управління по боротьбі з відмиванням грошей проводить розслідування щодо підозрілих переказів коштів з-за кордону на індивідуальні рахунки монахів Святої Гори Афон.

    Розслідування тихо розгорталося останній рік, однак справа набула нового оберту після початку війни в Україні та санкцій, накладених Заходом на фізичних і юридичних осіб, пов’язаних із Кремлем, з якими традиційно підтримує тісні зв’язки Афонська держава.

    Джерело, обізнане з цією справою, повідомляє, що існує принаймні 20 транзакцій, які вважаються підозрілими за останні дванадцять місяців і розслідуються співробітниками Управління, передає Orthodox Times.

    Йдеться про переміщення великих сум грошей з банків і компаній, причому гроші потрапляють не на рахунки монастирів, які нещодавно відвідували високопосадовці Росії, а на індивідуальні рахунки ченців Гори Афон.

    Компетентні джерела пояснюють, що конкретні транзакції вважалися підозрілими кредитними установами країни головним чином через те, що вони включали перекази надзвичайно великих сум грошей, що становили десятки або навіть сотні тисяч євро. В одному випадку сума перевищила один мільйон євро, проте розслідування привело до висновку, що ці гроші були призначені для фінансування місії в Африці.

    Джерела, знайомі з цим питанням, підтверджують, що більшість розслідуваних грошових переказів стосуються коштів із Росії. Там також уточнюють, що знайдені гроші на рахунках монахів не походять від юридичних чи фізичних осіб, щодо яких з лютого минулого року були введені санкції через війну.

    Один зі сценаріїв, який розглядається, полягає в тому, що заможні росіяни вирішили вивезти свої гроші з Росії за допомогою ченців на горі Афон, щоб зберегти свої кошти в разі краху фінансових установ їхньої країни або конфіскації їхніх коштів Кремлем через війну. З тієї ж причини кілька росіян, як кажуть, висловили інтерес до придбання нерухомості в Греції в останні місяці.

    «Не з’явилося жодних доказів, здатних повністю підтвердити інформацію про те, що транзакції були частиною більш широких організованих зусиль з проникнення Росії на гору Афон», — каже компетентне джерело. «Ці зусилля були виражені в основному через ділові і навіть політичні кола», – додає він, посилаючись на нещодавні дані спецслужб США про передачу з Росії 300 мільйонів доларів партіям і політикам у період з 2014 року.

    Однак, окрім фондів російського походження, кілька переказів монахам гори Афон, які знаходяться під наглядом Управління по боротьбі з відмиванням грошей, були зроблені особами з балканських країн, головним чином Сербії, Румунії та Болгарії.

    У вересні Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF), що розслідує фінансові злочини, розпочало операцію в трьох монастирях на Святій Горі Афон в рамках розслідування проти настоятелів, які, нібито, тісно пов’язані з системою президента Росії Владіміра Путіна, а також російськими олігархами.

    Найсвіжіше

    Популярне